Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandpromenaden hotar fisken i Gavleån

Annons

Jag har följt debatten om strandpromenad längs Gavleån. I dag måste vi renovera och återställa vattendrag som förr blivit förstörda av timmerflottning och andra ingrepp som människor gjort och som lett till att den vandrande och lekande fisken ska komma tillbaka till dessa vatten.

I Gavleån finns ett bestånd av lekande fisk som vi så länge hoppats på att de ska återvända, och när de kommer upp till kraftverket vid Strömvallen blir det stopp. Men de kommer ändå upp dit och det är bra. De skygga fiskarna gömmer sig i skuggan av vegetation som växer efter strömkanterna vilket är en nödvändighet för att de ska våga återkomma.

Enligt forskning så ska man vid renovering av förstörda strömmande vatten, inte bara lägga ut grus och sten, utan även se till att det finns växtlighet i form av träd och buskar. När jag själv är ute och fiskar efter dessa skygga fiskar så finns de oftast på den sida om stranden där ingen människa går.

Att lägga en strandpromenad bakom Strömvallen innebär stora förändringar för dessa fiskar som simmar och gömmer sig efter strandkanten. Skuggan som gör att fisken kan gömma sig försvinner, folket som går på strandpromenaden stör och förutom det kommer även nedskräpningen öka i ån. Sen ska det väl vara belysning där också, vilket ytterligare försämrar förutsättningarna för fisken att återkomma.

Gävles politiker måste se längre än näsan räcker. Inte bara till sina egna drömmar!

Robban

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons