Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenten Jeffer vill bli volontär

Annons

Han är en i mängden av utländska högskolestudenter i Gävle, 23 år gammal och från en ”småstad”, säger han, i centrala Kina – den har bara en dryg miljon invånare. Hemstaden, i provinsen Guandong, är en stor producent av kol och vete. Pappan är projektledare på ett byggföretag, mamman hemmafru. Han började plugga företagsekonomi och ekonomisk förvaltning på masternivå i Gävle hösten 2010 och kallar sig Jeffer, som är lättare för svenskar att komma ihåg än det kinesiska namnet.

I Sverige blev han intresserad av miljöskydd och gick med i Greenpeace, och som många ungdomar gillar han musik, film och sport och är en riktig Zlatan-fan. I hemlandet har han jobbat deltid på ett snabbmatställe och i en mäklarfirma.

Som en hel del andra kinesiska ungdomar uppskattar han sina studier här. De upplevs som mer praktiskt inriktade än i kinesiska universitet och därmed mer direkt användbara i det arbetsliv som väntar. Och som många av de andra trivs han i staden och finner gävleborna vänliga och hjälpsamma. 

Han kontaktade mig med en förfrågan: ”Jag skulle vilja göra en ideell insats, en motprestation, för det här samhället. Vad skulle jag kunna bidra med som volontär – kanske inom en institution eller något socialt arbete för någon organisation?” Det är den frågan jag härmed lämnar öppen.

Jeffer pluggar fortfarande, så det kan bara röra sig om en tidsbegränsad insats. Och han talar engelska, inte svenska. Men jag tycker hans fråga tyder på ansvarskänsla och mognad och hoppas att på detta sätt kunna finna en uppgift för honom. Han nås genom mig på 026-68 75 51, barbro.sollbe@telia.com

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons