Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier måste löna sig

Svar till Anonym 17/10

Annons

Surt, sa räven om rönnbären. Det skulle vara intressant att veta vad du arbetar med. Tydligen inte som lärare i alla fall. Det förstår jag när jag ser vilken brist på insikt i vårt yrke du har.

Som svensklärare är jag van att läsa mellan raderna och månne läser jag här både avundsjuka och frustration från din egen skolgång. Men vi lärare är vana och luttrade. Vi har blivit samhällets ständigt ifrågasatta spottkoppar som ska uppfostra barn och lösa både sociala och kunskapsrelaterade problem till så liten kostnad för Gävle kommun som möjligt.

Jag skulle kunna skriva att sopgubbar har det bra som får sitta ostörda i sin bil och bara tömma döda ting (soptunnor) som varken slåss eller försöker sabotera deras jobb. Att de dessutom kan ta semester när de vill, bara jobbar 40 timmar i veckan, har lediga helger och så vidare.

Men vad vet jag egentligen om sopgubbars jobb? Lika lite som du vet om lärarnas.

Kanske visste jag inte vad jag gav mig in på när jag blev lärare men snarare har förhållandena och kraven på oss förändrats. Att elever inte når målen beror på så många faktorer som inte enbart har med oss lärare och våra insatser att göra men det talas det sällan om.

De är offer för sin egen tid, med så mycket annat som lockar, skev syn på skolan, för lite vuxenkontakt hemma och för mycket kompisförebilder och fel attityd. Kan det vara så att det är ett medvetet sätt att hålla våra löner nere genom att skylla alla elevernas misslyckanden på oss?

Jag har underbara elever nu som alla når målen i skrivande stund, men om det gör mig till en bättre lärare vet jag inte.

Du glömmer den viktigaste anledningen till att vi ska ha högre lön – vår livsinkomst! Vi har studerat minst 4,5 år som kostar oss studielån. Tid då sopgubbar och städare har tjänat flera hundra tusen. Studier måste löna sig om någon ska vilja satsa på utbildning, annars kan ju städarna och sopgubbarna gå in och vikariera i skolan i framtiden, då vi behöriga lärare tröttnat på Gävle kommuns skolpolitik och slutat!

10 000 kronor mer i månaden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons