Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svepande anklagelser – upp till bevis!

Annons

Skribenten ”Företagskonsult” för fram allvarliga och häpnadsväckande anklagelser om rena lagbrott av både den forskande läkemedelsindustrin och av svenska läkare. Skribenten skriver: ”Det är allmänt känt att läkare har betalt av läkemedelsföretagen att skriva ut läkemedel och tiga och hålla tyst om biverkningar för patienterna.”

Den verklighetsbilden kan inte stå oemotsagd. Vi anser att den fullständigt saknar grund. Det finns en lagstiftning mot mutor och bestickning, och det finns polis och åklagare. Vet signaturen ”Företagskonsult” något om sådan verksamhet eller sådana avtal så förutsätter jag att skribenten polisanmäler det. Det är rätt hantering av så allvarliga saker, inte genom allmänna och icke underbyggda svepande beskyllningar.

Läkemedelsbranschen har dessutom ett eget etiksystem, med betydligt mer långtgående regler än vad som stadgas i mutlagstiftningen. I dessa regler stadgas hur förhållandena mellan industrin och sjukvårdens anställda ska vara. Regelverket är framtaget i diskussion med specialåklagaren för mutbrott, och resulterade i ett gemensamt avtal mellan läkemedelsindustrin och Sveriges Kommuner och Landsting.

En sak kan vi dock vara överens om: Patientskadorna måste ned. En nollvision är eftersträvansvärd.

Jan Ström

kommunikationsdirektör, LIF

– de forskande läkemedelsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons