Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige, en atomsopstation?

Annons

I kärnkraftsepokens början talades det om att varje land skulle ta hand om sitt radioaktiva avfall själv. Thomas Kåberger, före detta generaldirektören för Energimyndigheten, menar emellertid att atomindustrin av effektivitetsskäl vill samla avfallet på ett fåtal platser. Och där ligger Sverige illa till med såväl relativt stabilt urberg som politiskt system.

Ett exempel på detta är att Kanada och företaget Bruce Powers kärnkraftverk har tecknat kontrakt med företaget Studsvik i Sverige om att ta hand om och destruera 32 radioaktiva ånggeneratorer, motsvarande 6 400 ton radioaktivt skrot. Detta kommer att skeppas sjövägen över Atlanten, Nordsjön och till sist längs den svenska Östersjökusten.

Ytterligare 32 radioaktiva ånggeneratorer kan komma att skeppas senare.

Leveranserna hotar Östersjön, Atlanten och vattenvägar i Kanada.

Protesterna utomlands har växt till en internationell kampanj där såväl borgmästare, senatorer, miljöorganisationer och urinvånare deltar. (Miljömagasinet nr 42, 2011).

Men i Sverige hörs inte mycket trots att det är Östersjön som ytterst får ta emot även det radioaktiva utsläppet från Studsvik.

Studsvik importerar radioaktivt avfall från en rad olika länder och är enligt Sveriges strålskyddsmyndighet den största enskilda källan av utsläpp av strontium 90 till Östersjön.

Östersjön är redan känt som ett av världens mest radioaktiva hav. Det får inte förgiftas ännu mer.

Om kraftindustrin får råda så finns det stor risk att Sverige allmänt utses som ett lämpligt land för radioaktivt avfall, med relativt stabilt urberg och utarbetad (men ej godkänd) metod för högaktivt avfall.

Detta får inte ske. Sverige får inte bli en sopstation för radioaktivt avfall.

Ylva Bandmann

FMKK (Folkkampanjen mot

kärnkraft - kärnvapen) Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons