Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swedbank och George Orwell

Annons

Inom bankvärlden har man tydligen pluggat George Orwell, och Swedbank är bäst i klassen. Det var ju Orwell som skrev romanen ”1984”. Den utkom 1949 och var en kuslig framtidsvision av ett nytt språk som – i en totalitär diktatur – bara tillät de rätta tankarna. Från Storebror och hans Sanningsministerium manipulerades befolkningen via Newspeak, Nyspråk, att radera ut tidigare idéer om frihet, självständigt agerande, kritik, uppror med mera. 

Exempelvis ordet ”fri” hade ingen dubbelbetydelse och inget med tanke- och yttrandefrihet att göra, vilket det ju haft i Oldspeak, Gammalspråk. Ordet kunde bara användas i satser som ”staden är fri från råttor”. Och ”dubbeltänk” var påbjudet: Att hålla två motsägande uppgifter i huvudet samtidigt – och att acceptera båda som sanna, att ljuga medvetet och vara övertygad om att man talar sanning.

”Krimtänk” var brottsliga tankar och till och med drömmar. Och slagordet löd: ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Orwell tog inte upp exemplet att service är ickeservice, men idén, hjärnkontroll av allmänheten, är densamma. ”Vi ökar vår service”, säger Storebror Swedbank och lägger bankuppgifter på Ica och stadsbiblioteket och rånrisken på pensionärer som aldrig lärt sig hantera en dator.

Kära snälla Handelsbanken, gå inte samma väg!

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons