Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskada och MS gerinte rätt till ledsagning

Synskadeföreningen SRF Västra Gästrikland, hade sitt årsmöte den 24 mars i Sandviken.

Annons

Från vår förening vill vi göra ett upprop för att uppmärksamma att synskadade Göran Eriksson, inte får ledsagning enligt LSS, (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) i Sandvikens kommun.

Det märkliga med detta är att om Göran hade haft en psykisk funktionsnedsättning eller varit gravt rörelsehindrad, hade han fått hjälp enligt LSS.

Men Göran som är synskadad och dessutom drabbats av muskelsjukdomen MS, får inte ledsagning enligt LSS, då han inte tillhör den personkrets som har denna rättighet.

Detta är särskilt märkligt då det tydligt framgår av förarbetena till LSS att gravt synskadade innefattas i den grupp som skall ha rätt till ledsagning. En förhoppning är att politikerna i Sandviken ändrar sig och ser till så att Göran får ledsagning enligt lagen.

Man kan få ledsagning som synskadad genom socialtjänstlagen, men då får man betala en betydande kostnad för detta. Jag och andra synskadade personer i Sandvikens kommun kan bli drabbade av denna indragning.

Vi i SRF Västra Gästrikland hoppas att alla som fått ledsagning via LSS, får behålla denna rättighet och att ni som vill ha ledsagning får detta även i framtiden. Politiker, se till så att ledsagningen blir kvar för oss som behöver den.

Sören Lundkvist

SRF Västra Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons