Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta fram fisket i centrumplanen

Gavleån är långtifrån det vackraste vattendrag jag har sett, men dess innehåll under ytan är verkligen en skatt Gävle glatt borde skryta om. I stället för att som nu gömma den för omvärlden.

Annons

Inte mindre än 21 fiskarter har länsstyrelsen funnit under årets inventeringar, då har varken lax eller havsöring räknats som så här års vandrar upp i ån för att (försöka) leka. Ett hösttips är att stanna till bakom Strömvallen vilken oktoberdag som helst. Sannolikheten är då stor att du inte kommer att tro dina ögon. Stora öringar och laxar visar sina imponerande ryggar, hoppar och plasklandar med sådan kraft att det är lätt att tro på någon som slänger i stenbumlingar i ån.

Trots att Gavleån är mycket hårt reglerad av vattenkraft är den oerhört artrik. Sannolikt ett av landets artrikaste vatten. Vattendrag är väldigt känsliga ekologiska system och dess arter är inte synliga för ögat och har ingen röst som för dess talan.

En eventuell dämning av Gavleån kräver en mycket seriös konsekvensanalys. Hur kommer en dämning att påverka det ekologiska systemet i ån? Kommunen har just nu inget svar på den frågan. Länsstyrelsen och miljöexpertis måste konsulteras och komma till tals innan beslut tas.

I centrumplanen går det att läsa följande: ”Gavleån är en fantastisk blå pulsåder som i dagsläget är en underutnyttjad resurs. Mer vattenkontakt, mer aktivitet i och utmed ån och använda ån för fler aktiviteter och som vackert årstidsväxlande blickfång. Det finns två alternativ för att åstadkomma mer vattenkontakt i Gavleån: trappa ner kajerna på valda delar för att nå bryggor utmed kajerna, eller att höja vattennivån och därmed dämma ån för att komma närmare vattnet och förlänga rustbäddarnas längd.”

En grundtanke som jag delar med Centrumplanen är att det bör finnas enkla och billiga mötesplatser i stadens centrum för personer oavsett kön, lön, hudfärg, ålder och politisk åsikt. I mitt tycke finns redan detta i centrala Gävle. Det kostar ingenting och utnyttjas varje dag på året.

Fisket i ån är helt gratis och vem helst kan hämta ut ett fiskekort hos kommunen, eller av någon av stadens tre fiskeaffärer som mår gott tack vare det enormt stora fiskeintresset i stan. Ett villkor för fiskekortet är att man skriver under bestämmelserna som gäller i ån. Regler som gagnar ett långsiktigt ekologiskt tänkande för att framtida generationer ska ha möjlighet att kunna fiska i ån mitt i stan.

De senaste tre åren har cirka 1 600 fiskekort för hela kalenderåret hämtats ut varje år. Ett inte helt osannolikt antagande är att varje person fiskar mellan fem till tio gånger i ån per år och du har 8 000-16 000 fiskedygn längs sträckan som tar stopp vid kraftverket vid Boulognern. De flesta som fiskar i ån kommer från trakterna, men chansen att fånga rekordstora vimmor, gösar och havsöringar lockar numera folk från hela landet.

Jag håller alltså inte med om att Gavleån är en underutnyttjad resurs då folk oavsett lön, kön, hudfärg, ålder och politisk åsikt fiskar i ån varje dag på året det är tillåtet. Jag håller inte heller med om att det bara finns två alternativ.

Ett tredje alternativ är att tänka bakåt och framåt på samma gång. Låt ån vara som den är i dag för att våra kommande barn och barnbarn även ska ha möjlighet att kunna fiska gratis efter drömfiskar mitt i stan.

Mats Ädel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons