Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala om okunskap!

Vilka kränkande insändare! hörde jag mig själv säga ett antal gånger medan jag läste signaturerna JL och Pelle.

Annons

Lärare skulle skämmas, lärare skulle göra en hushållsbudget, lärare skulle sluta gnälla och börja jobba... Tala om okunskap!

Som nybliven pensionär efter drygt 40 år på högstadiet ser jag tillbaka på ett yrkesliv som jag inte hade velat byta mot något annat. Fem år på universitet inklusive lärarhögskola gav mig en gedigen kompetens. Lönen kändes mycket rimlig de första åren, när jag var nyutbildad, ung och ensamstående. Sedan började den halka efter.

Tyska och österrikiska vänner som var lärare berättade att deras nettolöner var ungefär lika med svenska bruttolöner!

Att vara lärare är ett ständigt pågående arbete. Det inkluderar förutom lektioner (själva ”föreställningen”) där man blir bedömd, allt för- och efterarbete, konferenser, föräldrakontakter, rättningar, dokumentationer, fortbildning, möte med människor hela tiden, en utsatt position, ett mycket stort ansvar – men så stimulerande under rätta förutsättningar! Lärare är allkonstnärer!

Lärare älskar sina elever och vill allas bästa. Lärare jobbar verkligen, Pelle! Små grupper är förstås en självklarhet, men det är inte lärarna som får bestämma.

Politikerna ger förutsättningarna och önskemålen krockar allt som oftast. Det går inte jämföra folkskolan för 60 år sedan med dagens skola, där alla har rätt att gå ut både högstadiet och gymnasiet, inte bara ett urval.

När lärare kräver högre lön är det inte i första hand för att kunna köpa större platt-tv, ny bil och så vidare, JL, utan ett sätt att visa för dagens ungdomar som vill studera vidare att detta ansvarsfulla och givande arbete att vara lärare också uppskattas via lönen. Det signalerar också till de elever som går i skolan att de är viktiga, att utbildning är viktigt!

F. d. lärare med tjock-tv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons