Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk innan du lämnar kyrkan

/
  • Innan du lämnar Svenska kyrkan, fundera noga på vad det är du går miste om, manar skribenten. På bilden: Hille kyrka i vinterskrud.

Annons

Charlotta Nordvalls information om ”Ditt medlemskap” i Svenska kyrkans helsidesannons för några veckor sedan i GD var välkommen. Jag har i flera år saknat information vad medlemmar i Svenska kyrkan betalar i kyrkoavgift och var kyrkan erbjuder för avgiften.

Vad betalar vi i kyrkoavgift?

Den som år 2010 var medlem i Svenska kyrkan och hade en beskattningsbar årsinkomst på 240 000 kronor och som bor i någon av församlingarna inom Gävle kyrkliga samfällighet betalade 1:06 kr per beskattad hundralapp. För hela året blir det 2 544. Av beloppet utgör begravningsavgiften 456 kronor. Den avgiften betalas under hela livstiden, även av den som inte är medlem i kyrkan.

Vad ingår i kyrkoavgiften?

Svenska kyrkans ekonomi har blivit sämre eftersom fler medlemmar begär utträde. En del gör det av ekonomiska skäl och en del gör det av andra skäl. Det sistnämnda har märkts mest inför och efter kyrkans skiljande från staten år 2000 samt för några år sedan, när det framkom att en del församlingar och samfälligheter, vilka ansvarar för begravningsverksamheten, inte har skött detta uppdrag på ett pietetsfullt sätt. Jag tror att många gick ur kyrkan alltför snabbt och oövertänkt.

Många känner inte till, att avgiftens del, som avser begravningsverksamheten, endast är en mycket liten del av kyrkoavgiften. Den är obligatorisk för alla och går inte att frånsäga sig. När man avsäger sig medlemskapet i Svenska kyrkan drabbas inte begravningsverksamheten ekonomiskt, men däremot församlingsverksamheten samt underhåll och drift av kyrkor och församlingshem.

Innan man lämnar kyrkan är det viktigt att man i lugn och ro funderar över vad man går miste om.

1. Kärn- eller församlingsverksamheten: Gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Som medlem har man hela tiden tillgång till allt som erbjuds under veckans alla dagar, såsom dopsamtal och dop, barn- och ungdomsarbete av varierande slag, undervisning med konfirmation, vigsel, gudstjänster, mässor, lunchmusik, konserter, bibel- och studiesamtal, församlingsträffar av varierande slag, hembesök av präst eller diakon, jourhavande präst, träffar för äldre, besök och andakter av präst och/eller diakon på sjukhus och vårdinrättningar etcetera.

Den som inte själv kan eller önskar delta i större omfattning, kastar därför inte bort några pengar utan man bidrar ekonomiskt med sin kyrkoavgift, så att kyrkan kan fortsätta att erbjuda ovannämnda möjligheter gratis. För den som är medlem i Svenska kyrkan ingår även de kyrkliga tjänsterna vid dödsfall gratis.

2. Begravningsverksamheten, det vill säga de olika åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av allmänna begravningsplatser att göra. För detta erfordras inget medlemskap i Svenska kyrkan, eftersom det är obligatoriskt för alla att med begravnings-avgiften finansiera verksamheten.

Har man före dödsfallet avsagt sig medlemskapet måste man betala för för präst, musiker och övrig personal vid begravningsgudstjänsten. Och i dag är det fortfarande så att de flesta anhöriga önskar att få samlas för att säga tack och farväl till den avlidne vid denna gudstjänst.

Axel Boström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons