Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk innan ni bygger där

Ett nytt bostadsområde i Engesberg på Norrlandet föreslås i den nya detaljplanen.

Annons

Tvåplans glest placerade trähus plus ett seniorboende har man tänkt sig. De kringboende är måttligt förtjusta.

Det blir förstås en del ingrepp, om förslaget realiseras. Campingområdet med stugor på något som kallas Ryssängen skulle behöva kapas. Exakt var Ryssängen ligger vet jag inte, och det framgår inte av Gävles kommunala information på nätet.

Det är lätt att – med goda avsikter men i okunskap – rusa iväg och fatta mindre kloka beslut. Jag vill varna för ingrepp i stugbyn. Inte många har klart för sig att en av campingstugorna i mitten av förra seklet flyttades hit från gamla Söder i Gävle för att omges av liknande nytillverkade. Det var familjen Wennmans släktgård vid Stora Bergsgränd, och den låg ungefär där landstingshuset i rött tegel, senare Utvecklingsfondens hus, kom att uppföras.

Järnbäraren Johan Wennman hade köpt fastigheten 1862. Hans barn August och Catarina bodde där senare med sina familjer. Catarina var gift med en konduktör Olof Hägglund från Hille. Ett av deras nio barn hetter Joel och var född i denna gård 1879. Stugan var väl lite trång, och följande år flyttade familjen några stenkast västerut, till Nedre Bergsgatan 28.

Men det var i den Wennmanska gården på Stora Bergsgränd som han föddes, han som skulle bli Gävles mest kända invånare: Joe Hill.

Tänk på det, bygg- och miljöpolitiker, stadsbyggnadstjänstemän och andra berörda, innan ni hittar på något drastiskt! Här finns en turistattraktion vars potential kommunen hittills totalt har försummat.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons