Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om alla barn skulle gå på heltid

Annons

Kommentar till ”Förälder” den 3/4:

I paragraf 6 i den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli 2011 kan man läsa ”Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.” Och i paragraf 4 står det att ”barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjudas förskola under minst 525 timmar om året, om inte annat följer av 5-7 §§.”

Barn till föräldralediga får i Gävle kommun inte vara på förskolan under hopslagningen under sommaren. Ett barn som är hemma är inte garanterad att få komma tillbaka till den förskola barnet har gått i tidgare eftersom de tar in ett nytt barn under tiden.

Det är en trygghet för barnet att komma tillbaka till en miljö som den känner igen. Barnet som börjar kanske går på heltid så då kanske det är bättre med ett barn som går 15 timmar i veckan.

Barn som inte går i förskolan har alltså rätt till tre timmars förskola per dag och i Gävle kommun är det klockan 08.00-11.00 som gäller och då får barnen inte vara på förskolan under skolloven. Tar inte föräldrarna det erbjudandet går ju platsen till ett annat barn som kanske går heltid.

Nu är det ett barn till i gruppen ett par timmar om dagen men tänk om alla skulle ha sina barn på heltid då skulle det vara ännu fler barn i förskolan längre tid under dagen.

Jag är glad att det är föräldrar som lämnar sina barn på förskolan när de är arbetslösa eller föräldralediga eftersom då vet jag att det är lugnare på måndagar och fredagar och efter klockan 14.00 när barnen ofta börjar bli trötta. Jag skäms inte över att mina barn gick på förskolan när jag har var föräldraledig eftersom de trivdes på förskolan och ville leka med sina kompisar. De fick även chansen att lära sig saker som jag inte skulle kunna lära dem.

Lilla My

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons