Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk om det inte är människan som är orsaken

/
  • Skribenten är skeptisk till att det är människan som är orsaken till uppvärmningen och pekar på olika perioder av kyla och värme under jordens historia.

Annons

I dagarna avslutades den så kallade klimatkonferensen i Paris. Syftet med denna har varit att samla världens "ledare" för att komma överens om åtgärder och resurser för att begränsa en påstådd uppvärmning av vår jord. Denna ska enligt de nämnda och en rad forskare bero på människans förbränning av fossila bränslen som orsakar koldioxidutsläpp.

Målet är att begränsa uppvärmningen till 1,5-2 grader. För att nå detta mål krävs enorma ekonomiska, tekniska och konsumtionshämmande insatser.

Bland klimatforskarna finns ingen enighet om vad som skapar uppvärmning av vår planet. Därför finns det två tydliga läger.

1. Uppvärmning orsakad av människan genom förbränning av fossila bränslen.

2. Andra forskare delar inte uppfattningen att människan skulle vara orsaken utan anser att det är helt andra faktorer.

De förstnämnda har hitintills inte inte kunnat lägga fram bevis på att fossila bränslen är orsaken. De senare har däremot med bland annat borrkärnor med mera klart kunnat bevisa att jorden under årmiljoner växlat mellan varma och kalla perioder.

Vissa perioder har har sålunda varit extremt varma andra extremt kalla. Det som är viktigt att framhålla är att värmeperioderna förekommit såväl före som efter människans uppkomst. Under den senaste årmiljonen har vi haft såväl istider som värmetider.

Så sent som för cirka 15 000 år sedan smälte ett flera kilometer tjockt istäcke bort från Nordeuropa inklusive Skandinavien. Då beräknas jordens befolkning ha uppgått till högst några miljoner. Några fossila bränslen använde inte dåtidens människor. De eldar som förekom var på sin höjd lägereldar.

I Sverige inföll bronsåldern 1 800 år f. kr. Då hade vi tre till fyra grader varmare här. Bland annat växte vilda vindruvor så långt norrut som i Mellansverige. Det vi kallar ädla lövträd växte vilt i Tornedalen. Inte heller vid denna tid nyttjade människorna fossila bränslen.

Härefter har flera mindre kortvariga uppvärmningar och avkylningar förekommit i norra Europa som är väl kända och bevisbara av forskarna.

Dessa forskare kan föra i bevis att uppvärmning skett och sker utan förbränning av fossila bränsle har helt andra teorier om växlingarna mellan uppvärmning och nedkylning. De hävdar bland annat att solens variationer är huvudorsaken och inget vi kan gör något åt.

Självklart har jordens variationer i värme och köld haft och kommer att få konsekvenser för allt levande såväl människor, djur och växter.

När jorden drabbades av klimatväxlingar gick många djurarter under andra klarade sig genom geografiska förflyttningar och anpassning till rådande läge. Det samma gällde människan. När jordens befolkning var avsevärt mindre än dagens lämnade människorna de trakter de bebott sedan länge och sökte sig till andra där klimatet var lämpligt.

Men i dag kompliceras dessa möjligheter av överbefolkning och nationsgränser. Därmed inte sagt att lösningen skulle ligga i att ta bort de senare. Krig och hungersnöd i en framtid är därför mycket sannolikt. De åtgärder som nu sätts in för att dämpa uppvärmningen kommer inte att ha någon som helst effekt.

Det som i stället bör göras är att sätta in åtgärder mot nedsmutsningen av hav och vattendrag. Dör våra hav dör också allt levande. Kostnaderna för dessa insatser blir minimala mot vad som nu satsas på en icke bevisad uppvärmning.

Eftersom isarna smälter vid uppvärmning ökar vattenmängden i våra hav. Denna ökning kanske skulle kunna tas tillvara genom avsaltningsanläggningar inom områden där torkan slår ut odlingsmöjligheterna.

För något som är säkert så är det att oavsett hur mycket vi satsar på koldioxidbekämpning så kommer jorden att ha perioder av uppvärmning och kyla. Därför är de resurser som nu läggs på dagens vansinniga projekt bortkastade.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons