Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på att barnen är vår framtid

Annons

Riksdagsdebatten den 24 april handlade om unga arbetslösa utan gymnasieutbildning, som hade svårare att få arbete än studenter med godkända betyg.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson i S-partiets ekonomiska politiska talesman hade förslag hur man med ekonomisk hjälp ska locka skoltrötta till gymnasiet. Dessa elever har i många fall så negativa upplevelser av sin skoltid att de vägrar söka till gymnasiet.

Som lärare sedan 1950 och speciallärare sedan 1970 har jag upplevt stora förändringar inom skolvärlden. Regeringar har avlöst varandra och läroplaner likaså. Mycket har varit bra. Förskolan och grundskolan på 60-talet. Pappas plånbok blev inte avgörande för barn om de fick gå i gymnasium eller inte.

För de som ville utbilda sig till lärare fanns bra seminarier. De som ville gå den ettåriga speciallärareutbildningen fick 60 procent av sin lön och som kompensation högre lön än sina kollegor.

I den kommun där jag tjänstgjorde förstod vi att använda våra resurser rätt. Klass och speciallärare samarbetade och såg till att alla barn med särskilda behov fick stödundervisning var och en för sitt behov av hjälp.

Förskolan är viktig för barns utveckling och inget barn ska lämna lågstadiet utan att kunna läsa, skriva och räkna hjälpligt. Att gå genom mellan- och högstadiet utan att ha nått förmågan till den läsförståelse som krävs måste vara hemskt.

Så vakna upp politiker och skolfolk. Följ barnkonventionens intentioner. Sverige är ett rikt land. I stället för skattelättnader för höginkomsttagare bör vi satsa på våra barn och ungdomar och bra utbildning för dem som vill bli lärare.

Solveig Sethson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons