Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på att det inte bara är en bock ni kan råka bränna ner

Lite läsning för bockbrännare och för kloka människor:

Annons

Att det kan blåsa ganska hårt över Gävle, det vet alla vi som bor i staden. För några år sedan, en natt i december, blåste starka vindar när någon tyckte det var häftigt att göra en brasa av julbocken. Det blåste mot öster, och brinnande flagor flög över Gamla Gefles träkåkar. Hos flera av mina grannar låg på morgonen stora sotflagor på snön i trädgårdarna.

Ungefär en gång per sekel brann trästäderna längs Norrlandskusten. Har elden en gång fått fäste, hoppar den från hus till hus. Senast i Gävle skedde det 1869. Efteråt stod bara skorstensstockarna kvar, och alla som hade råd uppmanades att låta bygga sina nya hus av sten.

Den enda bron över Gavleån fanns vid Heliga Trefaldighets kyrka. Den var, som sin efterträdare Gammelbron, av trä. För att inte elden på Norr skulle sprida sig söderut, höggs bron ner och fick rinna bort med vattnet. Söders trähusbebyggelse överlevde, och en rest av den finns kvar: Gamla Gefle. 

Någon på hemväg från krogen en svart decembernatt, någon med andra drycker än Loranga i magen och med tändare i fickan, kan råka bränna ner inte bara en halmbock som är mångas glädje utan också ett ansenligt stycke Gävlehistoria.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons