Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningarna fylls av Breiviks idiotiska teser

Hur många extremister har möjlighet att göra reklam för sina extrema idéer som Breivik? Om han ­inte hade mördat 69 människor skulle han inte ens få plats på insändarsidorna i normala dagstidningar.

Annons

Nu fylls tidningar, radio och tv med Breiviks idiotiska teser. De kommenteras och stöts och blöts på ett sätt som får det att vända sig i magen på en.

Man kan undra hur ansvariga utgivare tänker! Om man betänker att Breiviks drivkraft är att sprida sina sjuka idéer så har han verkligen lyckats!

Hur många Breivik finns det i vårt land som inspireras av att Breivik lyckats med sin plan för att nå berömmelse och spridning av sjuka idéer? Om en ny Breivik slår till får ju medierna ännu mer ”godis” att lorta ner sina förstasidor och nyhetssändningar.

Samma sak med Usama bin Ladin – han fixade videoinspelningar där han uppmanade till terrordåd – och vips hade varenda nyhetskanal med självaktning spridit hans uppmaning så att latenta terrorister kunde låta sig inspireras av hans ljuva budskap!

Så frågan är klar – hur tänker en ansvarig utgivare, till exempel Gefle Dagblads?

Tobbe

Svar direkt: Rättegången mot Anders Behring Breivik är en av de större nyhetshändelserna på länge. Därför är det också naturligt att den bevakas av medierna.

Du har helt rätt i att vi inte ska vara en megafon för de förvirrade och otäcka idéer som Breivik anser sig ha styrts av. Men när jag läser referaten från den första rättegångsveckan så tror jag inte att det är någon risk. Breiviks känslokyla inför dåden berör alla.

Det som anhöriga till offren – och vi alla andra – nu försöker förstå är de motiv som Breivik agerat efter. Hur har han tänkt? Går det ens att förstå?

Kanske kommer det att klarna under rättegångsprocessen och därför kommer vi att fortsätta att rapportera från den. Att tysta ner det som händer tror jag är fel väg att gå. Det gör inte att ondskan försvinner.

Maria Brander

chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons