Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till slut somnar jag av utmattning

/
  • Signaturen beskriver ett möte med sjukvården. Observera: Bilden är ­arrangerad.

Annons

Jag ringer hälsocentralen måndag morgon, vill ha hjälp mot min hemska hosta. Kalla handen. Ingen hjälp. Hostmedicinen jag fick för två år sedan var jag allergisk mot. Tisdag morgon nytt samtal till hälsocentralen, tvingar sköterskan att ordna en tid hos läkaren. Lunginflammation och penicillin som förorsakade illamående och diarre trots all filmjölk. Fredag besvärar jag hälsocentralen igen, är nu helt orkeslös, utslagen. Jag rekommenderas att ta ambulans till sjukhuset.

Jag ringer 112 och får 20 frågor: ”Kan du stå på benen? Kan du gå ut till taxi?” Damen på 112 ger mig ett telefonnummer, där svaras att numret upphört, får ett nytt nummer som ordnar transport.

Chauffören hjälper mig även vid akuten. Där jag efter cirka en timme blir väl omhändertagen av en trevlig och duktig kvinnlig läkare samt övrig fin personal. Somnar av utmattning på båren. Fryser. Har landstinget så dålig ekonomi att de inte har råd med en liten filt att lägga på patienten?

Jag blir förflyttad till en sal och får stanna, men sedan ska jag ju hem också. Personalen beställer sjukresa och jag får en lapp där det står ingång sex och hämtningstid. Ett snällt biträde hjälper mig ner i hissen och lotsar mig till ingång sex. Där står hon och jag och fryser så vi skakar i den iskalla blåsten. Ingen bil syns.

Hon ber mig stå kvar medan hon ska försöka hitta någon ansvarig. Vid ingång 25 står bilen och chauffören är uppe på avdelningen och letar mig.

I vår moderna tid, seklet med all it och datainformation, måste det fungera. Hur gör alla andra äldre människor som inte har ork att kämpa? Lägger de sig ned i sin ensamhet och hoppas på att döden snart ska komma och befria dem från jordelivets vedermödor?

undrar en 85-åring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons