Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ubildningen ger så mycket mer

Annons

Jag reagerade starkt på din insändare där du tydligt framför att du aldrig vill arbeta som undersköterska och där du dessutom uppmanar oss andra att tänka efter innan vi söker den utbildningen.

Att det i dagens läge ofta är mycket slitsamt att arbeta inom äldreomsorgen vet nog de flesta av oss, men det är viktigt att lyfta fram det många gånger.

Men det är med bestörtning jag inser att du ger upp en utbildning efter att ha varit ute på en praktikplats.

Utbildningen i sig innehåller mycket mer än så. Kanske hade du oturen att hamna på ett ställe som var rörigare än andra? Men du fick också se verkligheten som den kan se ut i dag för de äldre vilket är väldigt nyttigt och viktigt för oss som ska arbeta med sjuka människor. Många gånger är det bedrövligt både för de äldre och för den hårt arbetande personalen.

Att ha en bra och inspirerande handledare under sin praktik är A och O. Själv har jag haft den förmånen under mina tre olika praktikperioder.

Jag är 40+ och jag läser sista terminen på undersköterskeutbildningen. Jag var mycket tveksam innan jag började utbildningen, jag hade en bild av undersköterska och det var just endast inom äldreomsorgen. Jag tvekade länge när jag väl hade börjat läsa, om detta var vad jag ville.

Att få vara ute på olika praktikplatser ser jag som en stor möjlighet att få inblick i olika verksamheter.

Jag har som sagt varit på tre olika ställen; äldreomsorgen i fyra veckor, fyra veckor på sjukhuset och fyra veckor på ett serviceboende för personer med lättare utvecklingsstörning. Tre helt olika arbetsplatser där också arbetsuppgifterna skiljer sig en hel del, även om grunden var den samma; omvårdnad/omsorg.

Utbildningen är mycket bred, det finns möjlighet att arbeta med mycket mer än inom äldreomsorgen.

Personligen tycker jag att jag har vidgat vyerna under det senaste året och fått stor inblick i olika verksamheter. Nu under den sista terminen kan man fördjupa sig i det man tycker är mest intressant och det ser jag fram emot.

Viktigt att framföra är också att utbildningen innehåller så många olika delar, som exempel kan nämnas psykologi, etik och livsfrågor. Jag tycker att det hela innebär stor personlig utveckling. Jag skulle önska att alla som arbetar med sjuka människor skulle ha denna utbildning som grund.

Ytterligare en praktikperiod har vi framför oss där chansen finns att känna efter vad jag kan tänkas vilja jobba med när jag är klar med utbildningen. Vad det blir i slutänden får framtiden utvisa.

My Aréen-Westberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons