Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna tjänar mer

Annons

Öppet brev till Carina Blank, S, kommunalråd i Gävle

Arbetare i fas 3 tjänar mindre än sommarjobbande ungdomar i Gävle kommun. Nu under sommaren har Gävle kommun bestämt, att ett par hundra feriejobbare, ska under ett par veckor arbeta på de olika avdelningarna inom AME:s verksamhetsområden. Detta kan vara en behjärtansvärd insats av Gävle kommun, att de möjliggjort att ungdomarna får pröva på hur det är i yrkeslivet.

Problemet är bara att i samma förvaltning (AME), är huvuddelen av de långtidsarbetslösa inskrivna i Jobb och Utvecklingsgarantin fas 3. Vardagersättning varierar emellan 225-680 kronor om dagen. Merparten av dem som är inskrivna i fas 3 har 225 kronor om dagen, före skatt. Dessa sommarjobbare har 58 kronor i timmen, vilket betyder att de har en dagersättning på 464 kronor om dagen, skattefritt.

Exempelvis kan den som har haft ett långt och strävsamt yrkesliv bakom sig, tjäna mindre än en sommararbetare gör, med exakt samma arbetsuppgifter.

Det kan också vara så att den här personen som är i åtgärd har varit hos anordnaren i flera år.

En förälder som är arbetslös, tjänar mindre än dennes dotter/son gör, som feriearbetare. Fast de jobbar på samma arbetsplats och utför samma arbetsuppgifter: Det är inte nog med oförskämdheterna, utan att de i fas 3-åtgärden, är beordrade att ge handledning till feriearbetarna.

För att använda bluessångarens Peps Persson låt: Falsk matematik. Kan det här vara riktigt genomtänkt från kommunledningens sida?

Frustrerad Fas 3:are

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons