Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp, kvinnor!

Annons

Ett inlägg till i den gynekologiska debatten: Jag ringde till gynmottagningen på Gävle Sjukhus och ville beställa tid för en undersökning. Jag fick till svar att ”det borde jag begripa att man inte kan ringa direkt till gyn för en hälsoundersökning”. Sköterskan som jag talade med hänvisade mig till hälsocentralen. Jag påpekade att hälsocentralen inte har den kompetensen och hon replikerade med att ”de kan göra undersökningar och de kan skriva ut hormoner. Och dessutom har man fyllt 60 år så rekommenderar man inga cellprov”.

För det första är det kränkande att få sådana svar och jag kan ju inte vara den enda. Det är också kränkande att behöva gå till en allmänläkare (för de har ju inte den kompetensen då de måste läsa i en bok för att veta hur man ska bete sig – vilket har skett och de har heller inte rätt utrustning på hälsocentralen).

Och att hon sedan ha mage att säga att efter 60 år så behöver man inte ta cellprov. Jag har flera i min bekantskapskrets som fått just livmoderscancer efter 60. Det är också kränkande att ”lägga upp sig” för samma läkare som tittar mig i halsen. Upp till kamp kvinnor – vi ska inte behöva bli behandlade på detta sätt.

MIP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons