Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan intäkter blir det kris

De tidigare motorerna i ekonomin – storföretagen och den offentliga sektorn – fungerar inte längre när produktionen av kostnadsskäl i hög grad flyttas ut och skattetaket har nåtts.

Annons

Framgångsrikt småföretagande kommer därför att i framtiden vara motorn till tillväxt och välstånd.

Företagande är alltså nyckeln till en framgångsrik framtid. Men här har Gästrikland och Sverige problem. Vi har för få företagare. Alltför ofta pratar vi om företag utan att lyfta fram att det bakom varje företag finns en företagare av kött och blod. Som satsar tid, pengar och ofta också sätter sin personliga trygghet på spel genom att pantsätta sin bostad som säkerhet för banklån. Och allt detta för en förhållandevis låg lön.

En rapport från Företagarna visar att den genomsnittliga företagaren arbetar omkring fem-sex arbetsveckor per år mer än en normal heltidsanställd. Det vill säga som en anställd helt utan semester. Företagaren får dessutom i genomsnitt en låg timlön. Den genomsnittliga företagaren tjänar 160 kronor per timme före skatt och arbetsgivaravgift, jämfört med 220 kronor för den genomsnittlige anställde.

Dessutom är företagarnas inkomster mycket mindre säkra än arbetstagarnas, och varierar därför kraftigt mellan år till år. Det måste bli lättare och mer lönsamt att driva företag

Med dessa fakta i botten är det märkligt att påstå att företagare är martyrer som tycker synd om sig själva, som Ulf Rämme sa på informationsmötet. Eller som Maria Hix råda handlarna i detta sammanhang att sluta snacka, kavla upp ärmarna och fokusera på något som de faktiskt har möjlighet att påverka, sin egen verksamhet!

En småföretagare som lägger hela sin själ, alla satsade slantar i sitt företag, hamnar i en krissituation om intäkterna plötsligt uteblir. Har du kostnader för personal och hyror och kunderna inte kommer. Var ska då pengarna tas i från?

För företagaren finns inga trygghetssystem, ingen A-kassa eller möjlighet att få försörjningsstöd om de misslyckas i sitt företagande. En situation som lätt kan uppstå om kunderna uteblir.

Att i den situationen tvingas lägga massor av tid på att plocka fram ekonomiska rapporter för att bevisa att det som det själva ser solklart, är kanske inte motiverat

Varje timme med mindre byråkrati och administration kan bli en timme mer av lönsamt arbete, eller möjligen en timme mindre arbete.

Skillnaderna mellan olika kommuner visar också att det spelar roll vad man gör på lokal nivå. Attityderna till företagande, den kommunala byråkratin och handläggningstiderna, samverkan mellan skolan och näringslivet, att den offentliga upphandlingen är anpassade till de små företagens situation samt att inte kommunen konkurrerar ut privat verksamhet med skattesubventionerade medel är alla delar för att få fler företagare och växande företag. Här kommer” Helt enkelt Gävle” att få stor betydelse liksom vår nya näringslivschef.

För att locka fler att bli företagare och fler att våga expandera sina företag, måste det både bli lättare och mer lönsamt att vara företagare. Småföretagen är motorn i ekonomin.

Vi behöver ändra attityd till våra småföretagare. Det är dessa tuffa företagare väl värda. För deras företagande är nyckeln till en framgångsrik framtid för oss alla (69 procent av våra företag är ensamföretag). Det är de som ger oss välfärd, skola, vård och omsorg. De står för den största delen av våra skatteintäkter.

I slutändan har varken trafikavstängning eller centrumplan någon betydelse, utan det som har betydelse är Gävleborna. Gävleborna behöver vara stolta över sin stad, glada över sina företag och handla i de lokala butikerna, annars kommer inte de små företagen att ha ekonomiska möjligheter att finnas kvar. Det kommer i så fall att drabba skola, vård och omsorg hårt.

Fler småföretag är lika med fler arbetstillfällen, mer skattepengar till vård och omsorg skola och en blomstrande stad med eller utan bilar

Leena Bergander

ordförande Företagarna Gävle

(inte vd som det står i Marias insändare)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons