Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning verkar inte vara en merit

Apropå elevhälsan. Den senaste tidens debatt i lokaltidningen har gjort mig frågande till Gävle kommuns rekryteringsrutiner gällande skolsköterskor.

Annons

Sommaren 2011 annonserade Gävle Kommun efter tre skolsköterskor. Jag var en av flera sökande.

Jag anser mig väl meriterad för tjänsten med skolsköterskeutbildning motsvarande 60 högskolepoäng, erfarenhet av arbete som skolsköterska och en lång och bred erfarenhet inom förebyggande hälsovård. Jag trodde mig ha goda möjligheter att kunna bli aktuell för någon av tjänsterna. Jag blev också uttagen till intervju, som sköttes av verksamhetschef och två fackliga företrädare.

Mina frågeställningar inför rekryteringsprocessen är: Vem/vilka är det som anställer och vilken kompetens har de? Chef? Kollegor? Personaladministratör/HR-strateg?

I annonsen sökte man kvalificerad sjuksköterska med vidareutbildning i skolhälsovård. Arbetsuppgifterna beskrevs som ”förebyggande hälsovård med hälsofrämjande inriktning”.

Två av tjänsterna tillsattes med sjuksköterskor som inte har skolsköterskeutbildning, de har visserligen andra goda meriter, men frågan jag ställer mig i detta sammanhang är: Varför annonserar man efter utbildade skolsköterskor för förebyggande hälsoarbete, men väljer att anställa efter andra meriter? Varför finns specialistutbildningar?

Vårdförbundets två företrädare verkar inte heller se skolsköterskeutbildningen som någon merit. Lönar sig utbildning? Hos elevhälsan i Gävle kommun verkar andra ”mekanismer” styra tjänstetillsättningarna.

Sökande till tjänsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons