Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinet kan inte smitta

Jag förstår att du önskar en bedömning och tolkning av det du upplevt!

Annons

Om jag uppfattat dig rätt så har du under lång tid årligen tagit influensavaccination med gott resultat. I år fick du en influensaliknande sjukdom cirka en månad efter vaccinationen. En läkare du sökt bedömde att dina besvär skulle kunna vara orsakade av influensa och läkaren ska ha bedömt att du blivit smittad av vaccinet.

Några faktakunskaper är nödvändiga att utgå ifrån.

1. Det tar i regel två till fem dagar (som längst i vissa fall sju dagar) mellan smitta av influensavirus och insjuknande i influensa.

2. Uppföljning och laboratorieundersökning i Stockholm av patienter med influensaliknande symtom har visat att många olika virus kan ge samma sjukdomsbesvär som influensa. Det har visat sig att exempelvis vanliga förkylningsvirus, exempelvis coronavirus, ibland kan orsaka exakt samma besvär med feber, hosta värk i kroppen som influensa virus ger.

Det gör att när personer insjuknar i influensaliknande symtom så kan man misstänka influensa men det krävs provtagning för att vara säker på att det verkligen är influensa och inte något annat framför allt innan influensa spridningen tagit fart.

3. Säsongsinfluensavaccinet som ges med spruta är ett avdödat vaccin. Det kan inte smitta med någonting!

Om en läkare eller patient misstänker att ett avdödat vaccin orsakar smitta med en sjukdom är det allvarligt och ska omedelbart anmälas till Läkemedelsverket.

Nu några förslag på tolkning:

1. Kan det vara så att du drabbats av en annan infektion än influensa en månad efter din vaccination? Tyvärr är det många som har olika förkylningar av olika styrka för närvarande.

2. Kan det vara så att ni i år insjuknade i influensa trots vaccination? Jag hoppas att ni är informerade om att influensavaccination ger ett 50-90 procents skydd (beroende på ålder och immunsystem) men tyvärr inte ett 100-procentigt skydd mot influensa.

3. Kan det vara ett missförstånd mellan din läkare och dig? Om inte så rekommenderar jag en snabb kontakt med Läkemedelsverket!

Vänliga hälsningar

Signar Mäkitalo

smittskyddsläkare, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons