Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände med filmen?

/

Annons

För ungefär två år sedan skrev jag en insändare om det som skulle vara Gävles första långfilm. Ronnie Wenngrens ”Fragment”. Produktionsbolaget bakom filmen hade gått i konkurs i december 2008 och jag ställde frågan om vad som skulle hända med det delvis kommunalt finansierade projektet.

Frågan var befogad. Filmaren, som skulle göra tre långfilmer, berättar i artiklar i både GD och AB från 2006, 2007 och 2008 om vilken enorm satsning det här skulle bli. Under de tre åren berättar båda tidningarna gärna och generöst om satsningen och dess framgångar.

I en artikel från 2006 (GD 13/5 2006) berättar filmaren att han skrapat ihop över 1,8 miljoner från privata intressenter till filmerna och att kommunala pengar var på ingång.

I artikeln berättar han om sitt koncept, ”Det är en väldigt enkel kalkyl. När kommunen går in där kan de vara säkra på att få igen pengarna via ökade skatteintäkter”. I den andan och i samma artikel förklarar kommunalrådet Carina Blank att man är intresserad av konceptet och att projektet ska biviljas 250 000 kronor. Vilket senare det också gjordes.

Pengar för att sätta Gävle på filmkartan och skapa skatteintäkter alltså. I min förra insändare (den 1/2 2009) frågade jag vilka krav kommunen, och de privata intressenterna, skulle sätta på att filmerna skulle färdigställas.

Min insändare besvarades direkt av kommunens filmansvarige Roger Thollin. Han försäkrade mig om att det inte fanns något att oroa sig för. Att han fått garantier om att filmerna inte var i fara på grund av filmbolagets konkurs. Med andra ord – kommunens 250 000 kronor var inte bortkastade eller hotade. Det skulle bli tre filmer och kommunen litade på filmaren. Det var i början av 2009.

I en artikel (AB 23/12 2008) om filmbolagets konkurs säger filmaren att den första filmen ska ha premiär hösten 2009. Blev det någon premiär? Nej. Två år har gått och jag ställer samma frågor till kommunen nu som då: Blir det några filmer?

Om inte, vilka juridiska åtgärder kommer kommunen ta för att få sina pengar tillbaka?

Det här är skattekronor investerade för att sätta Gävle på kartan och i slutändan gynna en hel näring. Inget annat. Hela historien är ytterst tveksam och förtjänar att nystas upp. Det kastar en skugga av oseriositet över alla filmare i Gävle, och det är oerhört tragiskt.

Filmälskare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons