Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga utmana världsreligionerna

Annons

Våga utmana världsreligionerna för civilisationens och humanismens skull.

Rikspolisstyrelsen har beslutat att inrätta en särskild grupp mot hedersvåld. Det är givetvis hög tid att på allvar ta itu med denna grymma avart i samhället. Men det är också nödvändigt att förbjuda omskärelse vare sig den är riktad mot flickor eller pojkar. Överhuvud taget måste det civiliserade samhället i högre grad än nu utamana och driva tillbaka avarterna inom olika religioner.

De abrahamitiska religionernas texter (kristendom, islam och judendom) avspeglar en syn på kvinnor, flickor och barn som mannens ägodelar. Ja i vissa sammanhang räknas kvinnor in i samma kategori som åsnor och oxar och barnens uppgift är framförallt att hedra sina föräldrar.

Lyckligtvis har vi i Sverige vad gäller den kristna kyrkan genom lagstiftning alltmer tryckt tillbaka övervåldet mot kvinnor och barn.

Däremot finns det områden framförallt inom islam och judendom som man av feghet inte vågat lagstifta emot. Det gäller bland annat manlig omskärelse. Det borde vara en självklarhet att samhället överhuvudtaget inte ska understödja åsiktsmotiverad ”kirurgi” på försvarslösa barn.

Men detta räcker inte. Vi måste inom skolans värld mycket hårdare driva kvinnors och flickors frigörelse. Fortfarande accepteras inom skolan att muslimska flickor inte får ta del av och göra saker som är naturliga för svenska flickor och pojkar men även för muslimska pojkar. Den orättfärdiga särbehandling gällande flickor som är naturlig i islamska länder fortsätter i Sverige med riksdagens och regeringens goda minne.

Ett samhälle som accepterar brott mot de av riksdagen beslutade lagarna liksom de allmänna värderingar som bildar grunden för vårt samhälle är inte längre ett rättssamhälle. De människor (riksdag och regering) vi valt att förvalta dessa värderingar och lagar men av feghet inte gör det bör fördömas som icke värdiga sina förtroendeuppdrag.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons