Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörenhet ska bara vara välgörenhet

Välgörenhetsorganisationer gör massvis med reklam och uppmanar människor att skänka pengar till andra som har det svårt och inte kan mätta sina magar.

Annons

Men frågan är om dessa organisationer skänker tillräckligt mycket av sina intäkter till de behövande.

Välgörenhet handlar inte om att tjäna pengar och jag anser att det absolut inte är en ”bransch” att ge sig in i för att tjäna pengar. Det handlar om att hjälpa de behövande.

För att ta ett exempel så står det väldigt otydligt på Unicefs hemsida hur stor del av de donerade pengarna som går till välgörenhet och vad resten går till. Det ska vara enkelt att komma åt för den som donerar. På Unicefs hemsida finns endast engelska, spanska, franska och två asiatiska språk tillgängliga.

För att ta ett annat exempel. Postkodlotteriet, som går ut med ”Allt överskott går till välgörenhet” höll en personalfest i Marocko. För välgörenhetspengar. Den 24 april 2009 lämnade de Arlanda i ett specialchartrat plan. På plats i planet fanns hela den svenska personalstyrkan på 130 personer och en av dem på planet har uttalat sig. ”Det var ett plan för säkert 200-300 personer, så det var ju inte ont om plats direkt.” Väl framme var det ett fyrstjärnigt hotell som gällde och festen bjöd på obegränsat med fri sprit och fin mat. En kostnad beräknad av Aftonbladet, baserad på hotellpriser, flygpriser och så vidare ger en ungefärlig kostnad på närmare två miljoner kronor. Två miljoner! Pengar som skulle kunna gått till att behandla 16 000 barn mot undernäring.

Är det ett bra sätt att använda överskottet på? Överskottet ska gå till behövande människor som har det svårt. Jag tycker att det är riktigt dåligt och att det måste förändras!

Välgörenhet är välgörenhet och vill man använda pengarna till annat så bör man inte gå ut och säga att varenda krona från överskottet går till välgörenhet. Välgörenhetsorganisationer är till för välgörenhet och inte för att tjäna pengar!

Riki da man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons