Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanföreställningarna om jobbskatteavdraget

Annons

Det finns två vanföreställningar i debatten om jobbskatteavdraget. Den ena är att ekonomin är ett nollsummespel, det vill säga att staten har ett kassaskåp fullt med ett visst antal guldpengar och om man ger jobbskatteavdrag åt en ”höginkomsttagare”, så blir det mindre pengar över åt en arbetslös.

Så är det inte, jobbskatteavdraget leder till ökad produktion, vilket ger större intäkter åt staten och därmed fler guldpengar i kassakistan.

Den andra vanföreställningen är att kompetenta människor utbildar sig och tar ansvarsfulla jobb utan jobbskatteavdragen.

Det är fel! Vi saknar specialistläkare och specialistsköterskor och när alla 40-talister gått i pension så blir underskottet ännu större. I fredagens GD kunde vi också läsa att Volvo inte kan rekrytera de 1 000 ingenjörer som de behöver. Man måste rekrytera internationellt, men där står Sverige sist i arbetsgivarkön, därför att vi har lägst löner och högst skatter.

Utan ingenjörer inga arbetstillfällen på verkstadsgolvet och hos entreprenörer; med flera ingenjörer skapas fler arbeten för alla.

Man undrar vad Socialdemokraterna vill. Mona Sahlin var villig att kasta tiotals miljader av skattebetalarnas kronor i gapet på en rysk riskkapitalist med maffiakontakter för att ha kvar Saab. Vill inte Håkan Juholt ha kvar Volvo, vår enda lönsamma bilindustri? Varför vill han då göra det olönsamt att utbilda sig till ingenjör i Sverige?

Sen undrar man om inte Juholt tror att han behöver sjukvård när han blir gammal. För att få vård krävs det personal. För att få personal krävs det att någon är villig att utbilda sig till ett ansvarsfullare arbete. I dag är det inte lönsamt, därför läkarimport och sjuksköterskebrist.

Men Juholt kanske har tänkt använda sin riksdagsmannapension och vid behov köpa sig specialistvård i USA?

Barnafader

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons