Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var skulle du vilja bedriva kaféverksamhet?

Annons

I vilken stad skulle du vilja bedriva kaféverksamhet? (Kh = kommunens handläggare. Ki = kaféinnehavare.)

I stad 1 ringer Kh till Ki tidig förmiddag:

Kh: Hej, det är jag som är handläggare i kommunen. Har du tid att prata några minuter?

Ki: Ja, det går bra just nu eftersom det inte är så mycket folk här den här tiden.

Kh: Jag har gått förbi ditt kafé några gånger och sett att du har satt ut kafémöblerna nu när det blivit så fint väder. Det är precis så vill vi ha det i vår stad. Det ger ett så trevligt intryck och en fin atmosfär åt stadsbilden. Jag vill bara påminna dig om att du inte sökt tillstånd för detta i maj månad. Din ansökan är från 1 juni. Nu har vi bestämt att från och med i år så behöver man inte betala något för maj månad eftersom vi alla vet hur osäkert det är med vädret i maj månad. Men man måste ändå göra en ansökan om att få ställa ut möblerna. Så du kan väl skicka in en ansökan så fort som möjligt. Ja, faktiskt redan i dag. Tror du att du hinner med det i dag?

Ki: Absolut. Tack för att du ringde och uppmärksammade mig på detta.

Dialog i stad 2:

Kh går in på kaféet, mitt i lunchen och går fram till ägaren och pratar högt inför alla gäster som står i kön.

Kh: Du har kafémöblerna ute! Och du har inte något tillstånd för det. Om du inte tar in möblerna på en gång så kommer polisen och hämtar dig.

(Lunchgästerna börjar skruva på sig och undrar tyst för sig själv vad det är som händer).

Ki: Men jag har ju gjort en ansökan.

Kh: Den ansökan du gjort är från 1 juni. Nu har jag sett att du haft möblerna ute flera gånger och jag har också fotograferat detta vid flera tillfällen, så jag har bevis. Och du ska betala för maj! Mina döttrar är här så de vet att det går bra för dig så du kan betala.

Ki: Som du ser är det kö till kassan så jag har inte tid att prata med dig just nu.

Kh: Jaha, så du tjafsar med mig? Det här ska göras i dag.

Kommunens handläggare i stad 2 utgår ifrån att kaféägaren försöker tumma på regelverket. Och även om så vore så gynnar det inte samarbetet och framtida förtroendet att en kommunal tjänsteman har ett kränkande och oprofessionellt förhållningssätt.

Handläggaren i stad 1 förstår att människor kan göra fel men har framförallt en uppmuntrande och positiv inställning till företagande. Hon är glad om det går bra för kaféägaren (för då går det bra för staden). Men det skulle aldrig falla henne in att prata med kaféägaren om vad han har råd med eller inte än mindre dra in sin egen familj.

Fråga 1: Vill vi ha ett samhälle där polisens redan ansträngda resurser ska ägnas åt att jaga för tidigt utsatta kafémöbler eller en polismyndighet som får ägna sig åt till exempel lägenhetsinbrott?

Fråga 2: Vilket företagarklimat vill vi ha i Gävle?

Johan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons