Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var stolta över er stad, Gävlebor!

Annons

Jag läste Justine Östergrens krönika i GD den 27/1. Jag har ingen aning om vem Justine är, varifrån hon kommer eller vilka storverk hon uträttat i sin frånvaro från Gävle. Bilden av henne visar att hon är ganska ung.

Hennes attityd tyder på att hon tillbringat två, eller kanske tre veckor i Stockholm eller någon liknade större stad. Detta är vad storstäder kan göra med unga, oerfarna människor. Helt plötsligt får man en överlägsen inställning till den plats man kommer ifrån, för man har ju nu insupit storstadens frestande avgaser, och har därmed blivit lite yr i huvudet.

För det första ger hon exempel på det som enligt vad hon säger är ”typiskt Gävle-beteende”. Med lite mer erfarenhet skulle hon förstå att så där beter sig folk överallt, i Malmö, i Vänersborg, i Luleå eller i New York. Vart i världen man än kommer, finns det folk som gör dumma saker.

Men den springande punkten i krönikan är den som jag själv ofta ser och hör hos Gävlebor: Ett slags förakt för Gävle och dess invånare. Jag begriper inte vad detta bottnar i. Jag har själv återvänt till Gävle efter många år utomlands. Jag har rest över hela världen, och jag anser mig ha tillräcklig erfarenhet för att kunna säga att Gävle är en jättefin stad. Jag har flera gånger hört kommentaren ”Varför har du flyttat tillbaka till lilla Gävle?”, precis som om det vore en straffkommendering.

Sluta upp med detta, alla Gävlebor! Sträck på er. Gävle är en stad som jag är stolt att bo i. Det finns saker som inte är bra, men det finns det överallt.

Glad återvändare

Svar direkt: Hej du glada återvändare. Min poäng med krönikan var att det i Gävle finns en bekvämlighet som alltid är trevlig att återvända till, där det finns en tyst välvilja och en vänlighet som många gånger kan vara humoristisk just på grund av det lite fumliga och många gånger blyga sättet som kommunikationen människor emellan visar sig på.

Detta kanske är ett svenskt fenomen snarare än ett från Gävle. Till mitt försvar kan jag då säga att Gävle är den enda stad i Sverige jag har bott i. Däremot har jag tillbringat flera år i andra länder som bland annat student och arbetare och jag kan med säkerhet säga att det är Gävle som är staden där jag upplever detta, och är just därför det stället jag alltid vill återvända till. Jag övergav Tokyo just på grund av detta för att flytta hem till Gävle, men det kanske var de frestande storstadsgasernas fel? Jag är ju lite yr i huvudet.

Det sista jag har är förakt för min hemstad. Och jag är definitivt inte överlägsen den omgivning som format mig. Det är synd att du så direkt fördömer och attackerar när du så tydligt missat min poäng, och lite sorgligt att du utifrån en bild på mig målar upp hur jag levt mitt liv.

I värsta fall har du insupit lika mycket avgaser som jag har. Så bra då att Gävle har så frisk luft, va!

Med vänlig hälsning

Justine Östergren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons