Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte GD när alla andra namnger?

Gefle Dagblad har i ett antal artiklar skrivit om en känd fotbollsspelare som dömts för hustrumisshandel utan att namnge denne.

Annons

Samtidigt har alla andra medier (inklusive SR och SVT) både namngivit och publicerat bild på den aktuelle fotbollsspelaren.

Vad är syftet med att ej namnge spelaren? Vill inte GD att deras läsare ska få samma information som alla andra?

Det kan ju inte vara av omtanke om fotbollsspelaren i fråga eftersom namnet finns publicerat i alla andra medier. Hur har ni tänkt här?

P Jonsson

Svar direkt: Hur andra medier agerar är inget som är avgörande för oss när vi fattar beslut i publicistiska frågor. I fallet med den misshandelsdömde fotbollsspelaren resonerade vi så att hans koppling till vårt område är svag. Han bor inte i Gävle och de misshandelsfall han dömts för har inte heller skett här.

Fotbollsspelaren döms till villkorligt straff av en oenig domstol och har i dagarna lämnat in ett överklagande, han anser sig vara oskyldig.

Vi namnger sällan, eller kanske aldrig, folk som döms till villkorligt.

Det är så vi har resonerat i det här fallet. Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till när vi diskuterar kring namnpubliceringar är de familjemedlemmar som kan ”drabbas” av ett sådant beslut. Ibland är det av hänsyn till dessa som vi anonymiserar – inte för att skydda den misstänkte eller dömde.

Maria Brander, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons