Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte göra praktik?

Snälla kan någon förklara för mig var logiken ligger i att Eva Andersson, en kvinna som varken kan se, gå och bara röra lite grann på resten av kroppen mister stora delar av sin assistentersättning?

Annons

Jag läser i GD att någon har bestämt att Eva minsann ska klara sig med 16 timmars assistanshjälp i veckan. Eftersom det tar ungefär tre timmar för assistenten att hjälpa Eva att göra sig i ordning på morgonen känns 16 tim/veckan väldigt fjuttigt enligt min mening.

Eva är blind och har stora svårigheter att röra sig, hon har en nervsjukdom som bryter ner hennes kropp. Hon är 44 år och berättar i tidningen att hon är alldeles för ung för att förpassas till ett liv i mörker. Hon har nämligen haft 91 timmars assistanshjälp i veckan, med deras hjälp har hon kunnat gå och lyssna på teaterföreställningar och tränat på gym, få komma ut från lägenheten och känna att hon lever.

En dag i januari kom en handläggare från Försäkringskassan och undersökte vilket behov Eva har och hur lång tid allting tar. Handläggaren kontrollerade till exempel hur länge Eva sitter på toaletten, hur lång tid hon äter sina måltider, hur länge hon duschar och så vidare.

Sen blev det matematik på hög nivå för allt som Eva kan göra själv tas bort och bara den aktiva tid som assistenterna gör räknas. Ungefär så här: Aha, Eva kan tvätta sig själv med en tvättsvamp, då drar vi bort tiden det tar.

Jag trodde i min enfald att matematik och logik hörde ihop, men allting handlar om pengar, pengar, pengar.

Skulle det inte vara himla bra om handläggaren fick leva en vecka med samma förutsättningar som Eva? Stoppa in medicin så handläggaren får samma rörelseförmåga som Eva och gör ögonen tillfälligt blinda. 16 timmars hjälp måste fördelas rättvist, det blir 2,28 tim/dag så handläggaren får sitta många timmar i sin rullstol och vänta på hjälp...

Det kanske vore något för våra politiker också: Gör praktik och lev som vanliga människor innan ni bestämmer regler och fattar beslut.

www.evalenaedholm.se/blogg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons