Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför offra stadsmiljön?

Annons

Kommunstyrelsen i Gävle har tidigare verkligen visat att de värnar om invånarnas möjlighet till friskvård och rekreation. Hälsans stig i Boulognerskogen-Stadsträdgården och Hemlingby friluftsanläggning är två utmärkta exempel. Att dessa uppskatta märks verkligen när man ser ett ”lämmeltåg” av flanörer och motionärer såväl vardagar som helger.

Det finns väl dokumenterat hur stor betydelse tillgången till grönområden har för befolkningens hälsa. Även de små grönytorna integrerade i bebyggelsen främjar välmående, minskar stress och därmed risken för bland annat hjärt- och kärl sjukdomar.

Därför förvånar det mig nu att kommunstyrelsen planerar bebygga Klockgjutarparken, parken vid Gustavsgatan/Sofiagatan, Slottsparken. Det måste ses som ett hänsynslöst agerande för att försämra Gävlebornas närmiljö. Dessutom ligger alla tre områdena inom södra stadsdelen vilket ytterligare gör förslaget svårt att förstå.

Närheten till de små gröna ytorna kring bostäderna är en friskvårdsinsats och minskar ohälsan för Gävles invånare. Förutom hälsoeffekten borde man även värna om och förstå värdet av parkernas bevarande.

Det tar decennier att bygga upp men tyvärr bara några dagar att rasera. I området vid Gustavsgatan/ Sofiagatan finns dessutom tallar som enligt detaljplanen för området är värdefulla och ska bevaras men kommer att hamna tätt intill nybygget. Vad händer med rotsystemet för dessa när marken runtom börjar grävas upp?

Varför offra såväl hälsan som stadsmiljön när det finns ett flertal rivningstomter och andra icke parkområden att bygga på?

Ann-Marie Burénius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons