Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tillåts husdjur i gruppboenden?

Till Gävle kommun omvårdnad. Jag kan inte förstå hur ni kan tillåta personer som bor på gruppboenden att ha husdjur. Läs också svaret från Gävle kommun här.

Annons

Personerna bor där för att de inte klarar av att ta hand om sig själva, men tydligen tycker Gävle kommun att de kan ta hand om sina husdjur.

Djuren far illa. Katter får ingen mat, kisslådan görs inte ren, de får inte tillräckligt med personkontakt. Hundar får varken mat eller vatten, de får gå ut en-två gånger om dagen, och de lämnas ensamma.

De lever med personer som visserligen tycker mycket om sina djur men som inte klarar av att ta hand om djuren. Många förstår inte ens att djuren far illa utan det blir konflikter och bråk mellan de boende och personalen.

Personalen mår väldigt dåligt av situationerna. Varför kan inte Gävle kommun ha en regel att när en person bor i boende eller en lägenhet som kommunen står för kontraktet, så tillåts inga husdjur av något slag.

En djurälskare

Svar direkt: 

De har samma rätt som alla hyresgäster

Den som bor i en gruppbostad/gruppboende har en egen lägenhet med andrahandskontrakt genom Omvårdnad Gävle. Det innebär samma rättigheter när det gäller att ha husdjur som för hyresgäster i allmänhet. Ett generellt förbud mot att ha husdjur för den som bor i en gruppbostad/gruppboende skulle innebära en inskränkning av dessa rättigheter.

Personalen som arbetar i en gruppbostad/gruppboende har, som övriga medborgare, anmälningsskyldighet om man upptäcker att djur far illa. Det är länsstyrelsen som ansvarar för djurskyddskontrollen i länet och som kan besluta att omhänderta djur samt besluta omdjurförbud.

Från vår sida tar vi din insändare på största allvar och vill naturligtvis få möjlighet att vidta de åtgärder som krävs. Vi vill därför att du hör av dig till Stig Norberg, områdeschef för boende och stöd för personer med funktionsnedsättning, telefon 026-17 99 39.

Annmarie Sandberg


förvaltningschef Omvårdnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons