Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är skolan på väg?

Som klasslärare har jag hand om elevpengen för mina elever. Vi får varje år ett antal hundra per elev som ska räcka till allt eleverna behöver, böcker, pennor, lim med mera. Nu för ett par veckor sedan fick alla skolor köpstopp och alla pengar som är avsatta för eleverna fryser inne.

Annons

Jag sitter nu med en lista med böcker och annat material som eleverna behöver som jag inte får beställa. Just min klass hade flera tusen kvar och nu blir de utan både böcker och annat förbrukningsmateriel.

Min kollega hann (ovetande) beställa en vecka innan köpstoppet till sina elever. Vad sänder det här för signaler? Mina elever ska klara sig utan nya matteböcker, men hade de gått i parallellklassen så hade de fått.

Jag har nu några frågor till de som bestämmer om detta: Är detta regelmässigt rätt att ta elevernas pengar?

Fanns det ingen budget för löneökningen inom barn och ungdom i år och därför får vi (elever o personal) betala detta genom infryst elevpeng?

Barn och ungdom är en miljardorganisation, hur många promille tjänar ni i detta köpstopp?

Hur ska vi få eleverna att nå alla mål om vi inte får förutsättningarna för det?

Snart är det vår och vi ska se på hur många elever som inte når målen i alla ämnen. Självklart är det inte enbart köpstopp som påverkar oss men det här var droppen som fick det att rinna över hos mig. Under hösten har jag i denna tidning läst så mycket skit om mig och mitt yrke att jag knappt tror det är sant.

Jag tror inte att någon av alla dessa negativa insändare har varit på en skola på många år och sett vår verklighet. Vi har snart inga resurser kvar, vi trollar med knäna för att få elever att må bra och utvecklas. Vi hinner knappt gå på toaletten och när ni går på rast – ja då går vi ut och rastvaktar. Trots detta trivs jag ofta bra med mitt yrke men när barn och ungdom så lättvindigt tar bort förutsättning på förutsättning så blir jag förbannad.

Kanske det är dags för GD att göra ett reportage om hur det ser ut på skolorna?

En lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons