Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är många frustrerade i Hedesunda i dag

Annons

Jaha, då var vi tillbaka på ruta ett igen. Sparkrav och nedläggningar som i slutändan drabbar barn och ungdomar. Kultur- och fritidsförvalningens idrottsavdelning ska spara 1,2 miljoner kronor de kommande tre åren och har som förslag att lägga ner idrottsanläggningarna i Hedesunda och Forsbacka.

Det bor cirka 95 000 personer i Gävle kommun, vilket skulle innebära en besparing på 12:60 per person i Gävle kommun. Hedesundas befolkning utgör tre procent av befolkningen men ska stå för 50 procent av den totala sparkostnaden per år. Är det rimligt?

Vi är många som är arga, besvikna, ledsna och frustrerade i Hedesunda just nu. Än en gång är det enklast att spara i kommunens ytterområden. Att vi bor på en ort som är socialt välanpassad innebär redan i dag att vi har en lägre skolpeng från kommunen, alltså så kostar våra barn och ungdomar redan i dag mindre än barn från Gävle stad.

Att vi sen betalar en årlig avgift till en vägförening som sköter våra vägar plus att vi betalar lika mycket skatt som övriga invånare i kommunen gör att vi i dag betalar mer men får tillbaka mindre. Var är logiken bakom det?

Jag har en dotter som spelar hockey i Hedesunda, något som hon tycker är jättekul. Visste ni föresten att ett av kommunens tre tjejlag i hockey finns i Hedesunda? Om hon nu skulle börja att spela i Gävle innebär det en resa på åtta mil för henne och 16 mil för mig som förälder, då jag först ska pendla de åtta milen för att arbeta och sedan skjutsa till träningen. Var ligger logiken i det med tanke på miljön?

Det måste finnas andra lösningar för att spara pengar. Behövs det så många vaktmästare på de olika anläggningarna i Gävle? Behövs vaktmästarna på helgerna? Mer ideellt arbete kanske vore något. Kan Lasse Sandberg kanske spara in på sin stab på tjänstemannasidan?

Jag tror inte man har sökt med ”ljus och lykta och vänt på alla stenar” som Lasse Sandberg uttrycker sig i GD den 11/4. Jag tror att man har tagit den enklaste lösningen. Det är en svaghet hos många lokala tjänstemän och politiker att ingen kan eller törs skära i sin egen kaka. Det är lättare att skära i någon annans där man inte har några relationer.

Jag tycker, och många med mig, att Gävles idrottsutövande ungdomar har det nog så förspänt redan i dag, så varför inte stänga en anläggning i Gävle stad och sedan erbjuda träningstider i Hedesunda i stället? Vad jag vet så är det exakt lika långt att pendla åt båda hållen…

Ja, men flytta i stället då tänker nog många av er som läser detta. Ja visst, skulle man kunna det men varför ska vi inte ha rätt till lika villkor fast vi inte bor i Gävle?

Var finns logiken i att spara på barn och ungdomar? Vilka framtidsutsikter ger det dem?

Slutsatsen vi kan dra, efter att Lasse Sandberg och hans undersåtars hårda arbete med att ta fram en konsekvensanalys och en ekonomisk utredning angående besparingen är att Hedesundas ungdomar måste ha en låg social status i jämförelse med ungdomar från Gävle stad. Eftersom så är fallet så vill jag att ni som har den uppfattningen och står bakom detta beslut kommer ut till oss i Hedesunda och ser våra barn och ungdomar i ögonen och talar om det för dem!

Jag ser fram emot att träffa er som har tagit fram detta förslag och även ni som ska ta ställning till om det ska genomföras eller inte.

Jag ser fram emot att få ta del av er ekonomiska utredning. Jag ser även fram att läsa er konsekvensanalys som ni måste ha gjort på detta. Det jag inte ser fram emot är när ni ska berätta för våra barn och ungdomar hur ni har tänkt, det jag ändå hoppas är att ni är raka, ärliga och står rakryggade då ni ska berätta det, för ni vet ju hur barn är: Genomskådande. 

Vi träffas på Folkets Hus i Hedesunda i kväll, måndag 16/4 klockan 18.30. Varmt välkomna!

Karin Rens Ekman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons