Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver inte oroa oss

Annons

Effekten av Tjernobyl i Gävletrakten är starkt överdriven. I Sverige beräknas svensken få en årlig strålningsdos på tre mSv (millisievert) genom normal bakgrundsstrålning, som alla får. Den kommer vi inte undan!

Gävleborna beräknas ha fått 0,3 mSv från Tjernobyl och svensken i övrigt 0,03 mSv, alltså är båda värdena långt under de årliga normalvärdena.

Om man är rädd för 0,3 mSv borde det normala värdet på 3 mSv avskräcka mer, men det diskuteras inte.

Cesium i marken som sprids via djurkött, svamp och bär med mera mäts i becquerel. Man kan jämföra om man råkar bo i ett radonhus: Vid 15 mSv rekommenderas man att åtgärda ventilationen. För att nå den dosen skulle man äta tre måltider per vecka med mat som har 40 000 becquerel per kilo.

En annan jämförelse är samerna i Sverige. Ända sedan 1960-talets atombombsprov i atmosfären har dessa ätit renkött med förhöjda cesiumvärden i årtionden. Trots det har samerna färre fall av av många cancertyper än svensken i gemen. Det betyder inte att cesium är nyttigt, utan att samernas kost och troligtvis livsföring är bättre. Risken för det radioaktiva cesiumet är försumbar i sammanhangnet. Vi behöver inte oroa oss i onödan och ”springa för spöken” som inte finns.

Ej orolig Gävlebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons