Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi betalar för något vi inte har

/

Hur kan våra politiker godkänna att ett kommunalt bolag tillåts ta betalt för något man inte tillhandahåller?

Annons

Gästrike Vatten AB tar betalt för en dagvattenavgift trots att vi inte är anslutna till något dagvattennät. Detta gäller speciellt i ytterområdena där nästan inga fastigheter är anslutna till något dagvattensystem.

I lagen om Allmänna vattentjänster (2006:412) som trädde i kraft 2007-01-01 kan man läsa följande: ”En fastighetsägare skall betala avgifter för de VA-tjänster som man tillhandahåller via förbindelsepunkt, dels bortledande av vatten som inte sker genom förbindelsepunkt. En fastighetsägare skall också betala för bortledande av vatten från allmän platsmark. Avgiften för bortledandet vattnet skall täcka kostnaderna för den rening av vattnet som behövs”.

Tidigare har dagvattnet inte renats utan bara letts vidare till åar, bäckar och vattendrag. Så alla fastigheter som är kopplade till dagvatten, eller de som ligger inom fastställt dagvattenområde, delar dagvattenkostnaden.

Gästrike Vatten AB tillhandahåller inget dagvattennät i många av kommunens bostadsområden.

Lägenhetsavgift är en avgift för en bostadsenhet som Gästrike Vatten AB tar ut på villor, fritidshus, lägenheter, äldreboende, studentlägenheter, lokaler och industrier som jämställs med bostadsfastighet. Lägenhetsavgiften ska täcka underhålls- och kapitalkostnader för VA-verksamheten medan den fasta avgiften avser planering, abonnentregister, debitering med mera.

Fasta avgifter för vatten och avlopp för en villa är: 1 000 kronor per år.

Lägenhetsavgift: 500 kronor per år.

Dagvattenavgift per fastighet: 100 kronor perår

Vad mera kan man komma på för att suga ut så mycket avgifter som möjligt av fastighetsägarna i de till Gästrike Vatten AB anslutna kommunerna?

Villaägare Valbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons