Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi brukar städa och plocka skräp

Annons

Svar till Kultur-Nisse:

Visserligen är det skräpigt med ogräs, sly och annat i hela staden, men åtminstone i Gamla Gefle borde det vara mer välskött, anser signaturen Kultur-Nisse i en insändare 1 juli. Han tycker också att kommunen borde ställa krav på stadsdelens invånare att ta bort sina tistlar och maskrosor.

Nisse har rätt i att det numera är mycket mer växtlighet i gränderna än förr. Ett sekel tillbaka kunde en patrullerande poliskonstapel knacka på hos en husägare där och kräva att gräs och annat avlägsnades utanför huset. (Det var samtidigt som staden höll sig med egna växthus och många anställda som skötte omfattande rabatter i centrum och i Stadsträdgården-Boulognern.)

I mitten av 1900-talet beslöt fullmäktige att inte, som tidigare tänkts, riva det som nu heter Gamla Gefle och som dessförinnan tillåtits förslummas. I stället skulle kåkarna rustas och en del säljas till privatpersoner och andra hyras ut till konstnärer och konsthantverkare. De privata ägarna kunde, om de ville, få en rabatt iordningställd utanför sitt hus. Dessa rabatter finns kvar och utgör en del av dagens grönska. Andra fastighetsägare har valt att plantera exempelvis en rosenbuske mellan kullerstenarna, intill husväggen. 

Från rabatter och på annat sätt har ytterligare växter fått fotfäste längs husraderna, trots det magra underlaget. I Gamla Gefles gränder växer liljekonvaljer, prästkragar, sibirisk vallmo och annan ögonfägnad. Man kan plocka smultron där. Gamla tiders poliskonstapel skulle kanske inte accepterat detta, men i dag tycker väl inte många att konvaljer och smultron är ogräs som måste rensas bort.

I gränderna växer riktigt ogräs också, hur det nu ska definieras, och buskar som sträcker sig ut över gatan. Alla fastighetsägarna tar inte på sig uppgiften att ligga på knä bland kullerstenar och krafsa fram kvickrot och maskrosor. Det kan bland annat bero på den höga medelåldern i området; många är 70-80 år, och då är man kanske inte så vig. Andra gör sitt bästa men kan vara bortresta över sommaren. Och det finns de, med fastigheter som gränsar till flera gator, som glömmer sina ”baksidor”. 

Vi som bor i Gamla Gefle har verkligen ambitionen att visa fram en vacker del av staden för alla som kommer hit. Vi plockar bort slängda ölburkar och glasspapper, utspottat snus, kvarlämnad hundskit och annat snusk från våra gator. Hur många andra privatpersoner städar sina gator?

Det är bra att Nisse pekar på försummat underhåll. Vi får se till att skärpa oss. Men man kan ju fundera över rimligheten i att kommunens krav på några privatpersoner ska vara större än kommunens krav på sig själv.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons