Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har inte tillräcklig kompetens

Vi ambulanssjuksköterskor är mycket oroliga hur det här ska fortskrida, hittills har vi inte fått någon information hur landstinget har tänkt sig att de nya arbetsuppgifterna ska se ut.

Annons

Den information vi har fått har skett via distriktssköterskor och enligt dem var även statistiken för hur många uppdrag som gjordes inte tillförlitlig på grund av att det kunde bli missar när man skrev i journalen om patienten tillhörde hemsjukvården eller ej.

Enligt distriktssköterskorna rör det sig om minst ett uppdrag per natt och dessa patienter bor i ytterområdena, till exempel i Gysinge eller Österfärnebo.

Den hjälp dessa patienter behöver är inte endast kateterspolning eller byte av kateter. Det kan även vara att ge lugnande medicin till patienter med oro och ångest, smärtlindring till patienter med smärta och då eventuellt inopererad cvk picc-line eller portacat och till dessa kan även teknisk apparatur ingå som tex smärtpumpar med mera.

Vi är oroliga hur vi ska kunna upprätthålla den medicinska kompetensen med kontinuitet och fortbildning som distriktssköterskorna redan har för dessa uppgifter.

Med tanke på att vi redan i dag har nedbantad utbildning på till exempel svårt sjuka barn med hjärtstopp, andningsproblem, barn med vätskeförlust med mera. Vi har många akuta områden som vi måste upprätthålla kompetensen i och är nu osäkra på hur vi ska klara av ännu ett stort område som detta innebär.

För avancerad vård i hemmiljö krävs en utbildad distriktssköterska med erfarenhet och kompetens för dessa arbetsuppgifter, som vi anser att vi aldrig kommer att få.

Det är väldigt lätt för beslutsfattare Helena Björkman att bestämma, när det är vi som står där, vissa gånger ensamma som sjuksköterska när det krävs avancerad vård i hemmiljö.

Om vi gör misstag och patienten blir lidande vem står ansvarig då? Vem tar ansvar när vi måste avbryta ett sjukvårdsuppdrag och åka därifrån eller när vi inte ens kommer fram på grund av högre prioriterade patienter?

Har beslutsfattarna tänkt på hur det blir om distriktssköterskorna är hemma hos en hemsjukvårdspatient i Gysinge under natten och patientens make får problem med katetern. Ska distriktssköterskorna åka därifrån och ambulansen åka dit från till exempel Sandviken?

En liknande lösning finns redan i Nordanstigs kommun, enligt ledningen fungerar det utan problem. Men det är inte så konstigt när det endast är en ambulansstation med en bil som resurser tas ifrån. Har beslutsfattarna tittat sig omkring i Sverige om fler än Nordanstigs kommun har haft denna lösning och hur det i så fall har utfallit?

Den här permanenta lösningen som är tänkt kommer att ta resurser från alla stationer i område syd, alltså Hofors, Ockelbo, Sandviken och Gävle under jourtid klockan 21.00-07.00. Enligt distriktssköterskorna är det minst 30 uppdrag per månad i ytterområdena bara i Sandvikens kommun.

I Kramfors kommun har ett liknande arbete funnits (lades ner i april 2012). Där fanns problem när patienter lämnades med svåra smärtor då ambulanssjuksköterskorna plötsligt tvingats åka ut på larm med högre prioritet, bland annat avled en patient på grund av detta. Händelsen Lex Maria-anmäldes och Socialstyrelsen öppnade en granskning.

Utredaren på Socialstyrelsen säger att det måste finnas ett backupsystem, om det finns tillfällen då ambulanspersonalen inte kan fungera som joursjuksköterskor.

Vi förstår distriktssköterskornas oro i Hofors och Ockelbo över att det här inte blir någon tillfällig lösning för dem, utan en permanent. Enligt Ulla Waxin ska distriktssköterskorna ha beredskap under en övergångsperiod tills ambulanssjuksköterskorna ”blir varma i kläderna”.

Hur har hon tänkt att det ska gå till praktiskt? Har ledningen någon kunskap om eller förståelse för prehospital akutsjukvård?

Ambulanspersonal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons