Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har tid att invänta domstolsutslaget

Svar till Tord Fredriksen den 18/11.
Vi är djupt oroade över att de rättsliga processerna med överklaganden försenar vaccinationerna av våra flickor.

Annons

Landstinget Gävleborg följer noga aktiviteterna rörande upphandlingen av HPV-vaccin och skapar nu rutiner för hur vaccinationerna skall genomföras då det rättsliga läget tillåter att vi börjar vaccinera.

Region Skånes initiativ omfattar endast flickor födda år 1993 då dessa annars riskerar att under nästa år bli för gamla för att få läkemedelsförmån om vaccinet skrivs på recept.

Det är viktigt att inte olika vacciner används utan att det blir samma vaccin som ges till alla grupper, då effekten av att ge några av de tre doserna med olika vaccinfabrikat inte är studerat.

Dessutom kan Skånes direktupphandling riskera att inte vara förenlig med den pågående rättsprocessen, det vill säga att rättsliga efterspel kan komma även för denna direktupphandling.

Landstinget Gävleborg, liksom övriga landsting och regioner, planerar att vaccinera alla de flickor födda 1993 och senare som inte får vaccination enligt vaccinationsprogrammet via skolorna i årskurs 5-6. Detta är gratis och kommer att påbörjas med de äldsta flickorna så fort vi kan. Hos oss har redan omkring en tredjedel av alla flickor i de aktuella åldersgrupperna vaccinerats med vaccin skrivet på recept inom läkemedelsförmånen.

Domstolen har vid förfrågan meddelat att ett utslag sannolikt kommer under november månad och under den tiden pågår även Stockholms läns sonderingar med företagen om en uppgörelse.

Om det skulle visa sig bli nya överklaganden och ytterligare förseningar är att vänta kan vi behöva göra nya överväganden, men i nuläget bedömer vi att vi kan invänta domstolutslaget och resultatet av Stockholms arbete.

Stefan Back, medicinsk rådgivare, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons