Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kämpar för rätten att inte behöva gråta

/
  • Överbeläggningar och stress hotar patientsäkerheten, menar skribenten (bilden togs 2005).

Annons

Jag ska först presentera mig, Jag är akademiker – ja, faktiskt!

Jag kämpar dagligen tillsammans med mina fantastiska kollegor för rätten till att ta rast, för rätten till att känna att man kan påverka sin arbetsmiljö, för rätten till att få känna att man gjort ett bra arbete då arbetsdagen är över, för rätten till att inte behöva gråta – varken på jobbet eller väl hemma, om rätten till att orka arbeta heltid.

På avd. 105 finns inga olagliga överbeläggningsplatser, avdelningen är besiktigad och det ansågs vara rimligt att lägga en patient den dag då avdelningen blir överbelagd i patientmatsalen/sällskapsrummet.

Hur ser det ut i dag? Jo självklart får vi inte neka patienter till vår avdelning, vi sjuksköterskor anser dock att dessa överbeläggningsplatser är orimliga som vårdplatser för en patient, men även för dess närstående. Dessutom saknar avdelningen enkelsalar med funktion för isolerad vård vid förekomst av smittsamma sjukdomar.

Hur kan detta på något sätt vara försvarbart då landstinget går ut med hur viktigt det är med vårdmiljö och vårdhygien? Enligt en ny patientsäkerhetslag från 2011 krävs av vårdgivaren (landstinget) att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga vårdskador.

För det första påverkar det här både personalens och patientens miljö. Personalen får högre arbetsbelastning än vad det är bemannat för och får det svårare att värna om patientens integritet, måltidsmiljö och hälsa. Enligt den vetenskap som finns i hur vårdrelaterade infektioner sprids, så vet man att dessa ökar om många människor vistas och vårdas i offentliga utrymmen.

De patienter som i dag vårdas på sjukhusets vårdavdelningar har olika behov, är du relativt pigg i din kropp kan det vara fruktansvärt att inte få röra sig utanför dörren på din patientsal.

Du blir vid tillfällen då matsalen är belagd tvungen att finna dig i att göra precis allt sittande i din säng. Ja du får till och med äta alla dagens måltider i din säng.

Vi sjuksköterskor vet hur viktig vårdmiljö och måltidsmiljö är för en individs tillfrisknande. I färsk forskning beskrivs just måltidsmiljö som en av de viktigaste aspekterna för patientens aptit.

Att denna vårdmiljö har försämrats visar sig i form av mycket ansträngd arbetsmiljö, denna arbetsmiljö har minskat patientsäkerheten. Risken för felmedicinering och infektioner ökar, samtidigt som sjuksköterskor känner sig otillräckliga.

Dessutom ökar stressen, som ökar risken ännu mer för felmedicinering. Vi kan bli straffade för fel som begås och vår legitimation kan tas ifrån oss.

Är detta rättvisa då vi valt att studera i tre år och sedan sätts i arbete med dåliga arbetsvillkor? Vårt ansvar och åtagande beskrivs såväl av Socialstyrelsen som i hälso- och sjukvårdslagen.

Vi sjuksköterskor ser en negativ spiral, vi bedriver just nu bara den mest basala vården, den som inte kan bortprioriteras. Vi får inte gå hem från arbetet nöjda, med en känsla för att man gjort en bra arbetsinsats och sett till hela patienten och dennes alla behov.

Det viktigaste kapitalet vi människor har – är vår hälsa.

Sjuksköterska på hjärtavdelning 105, Gävle sjukhus.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons