Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi känner inte igen oss

Annons

”Vän av ordning och reda” riktar allvarlig kritik mot något av äldreboendena Sjätte Tvärgatan och Stigslund, där undertecknade arbetar som verksamhetschefer.

Till att börja med vill vi tipsa skribenten om Carema Cares nyligen inrättade etikombudsman, som man som medarbetare kan kontakta helt anonymt för att diskutera sin arbetssituation och om man upplever brister eller dåligt ledarskap. Mer information om detta finns på vårt intranät.

”Vän av ordning och reda” tar upp en rad personalrelaterade problem som han eller hon upplever. Det finns flera anledningar till att ingen av oss känner igen oss i den situation som beskrivs, vare sig på Sjätte Tvärgatan eller på Stigslunds äldreboende. Vi får mestadels goda utlåtanden från anhöriga och förra året fick vi det högsta värdet på nöjd kund-index i kommunens undersökning. Men självklart ska vi vara lyhörda för sådant som upplevs som brister.

När det gäller antalet anställda regleras detta i avtal med Gävle kommun och anpassas utifrån kundernas behov. Det är sant att vi inte har någon jour att ringa till för att sjukanmäla sig. Vi har valt att lägga våra resurser på vårdpersonal i stället för på administration. Kundernas behov ska alltid vara den avgörande faktorn för bemanningstalen.

Vi vet att omsorgen är ett utmanande och tidvis krävande arbete. Vi har därför under hösten också arbetat aktivt med personalvård för att förbättra hälsan bland våra medarbetare. Vi erbjuder friskvårdscheck, massagestol med avslappningsband, träning på enheten med mera. Dessutom har vi på Sjätte Tvärgatan beslutat att en av våra hälsoinspiratörer ska ingå i ledningsgruppen så att medarbetarnas hälsa alltid ska stå högt på dagordningen.

”Vän av ordning och reda” tog också upp ett par punkter som vi särskilt vill svara på:

Gällande extravak: Hos oss ska ingen behöva dö ensam – inte om vi kan hjälpa det. Ingen nekas extravak. Men döden är inte alltid förutsägbar.

Gällande extra tillsyn: Detta är en åtgärd som sätts in när hälsoläget hos en boende försämras. Ansvarig sjuksköterska bedömer behovet av extra tillsyn.

Gällande inkontinensskydd: För att våra kunder ska få så bra hjälpmedel som möjligt så köper vi en av de bästa inkontinensprodukterna på marknaden och använder dessa helt i enlighet med leverantörens rekommendationer. Vi ska aldrig återanvända blöjor, det går helt emot vårt sätt att arbeta.

Avslutningsvis vill vi säga att vi är mycket stolta över våra medarbetare på Sjätte Tvärgatan och Stigslund. Ni gör ett fantastiskt arbete varje dag.

Lena Lernberg

verksamhetschef

Sjätte Tvärgatans äldreboende

Bosse Österholm

verksamhetschef

Stigslunds äldreboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons