Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kräver fungerande telefoner

Annons

Norrlandsförbundet har under flera år kunnat konstatera att den fasta telefonin monteras ned alltmer. Detta samtidigt som näten för den mobila telefonin inte har kapacitet nog att möta behovet från privatpersoner och företag. Det behövs mycket tydligare signaler från regeringen och dess myndigheter för att vi ska få en fungerande telefoni i Norrland!

Länsstyrelsen och kommunerna i Västernorrland har gjort en kartläggning av hur mobiltelefontäckningen fungerar i praktiken. Först kunde konstateras att de tre dominerande mobiloperatörerna helt saknar mobiltäckning på stora glesbebodda områden. Därefter visar mätningarna att det i praktiken är ännu sämre!

Resultatet av mätningarna visar att delar av länet är helt utan täckning. Bristerna är tydligast på landsbygden och i länets kustnära områden. Längs många av de vägsträckor som, enligt operatörerna, ska ha mobiltäckning är täckningen så dålig att samtalen ofta bryts.

Att som boende förlora sin fasta telefoni och samtidigt bli hänvisad till undermålig mobiltäckning har, förutom känslor som ilska och övergivenhet, även skapat stor otrygghet. Att kunna kommunicera med omvärlden inifrån sitt hus har tagits för givet, men är i dag inte längre en självklarhet överallt i landet.

Vid sjukdomsfall, olyckor och andra krissituationer kan fungerande mobilkommunikation vara livsavgörande.

Norrland lockar många från både andra delar av landet och från andra länder med spännande resmål och vacker miljö. Företagssatsningar görs inom besöksnäring och turism. Mobiltelefontäckning och god internetuppkoppling är en förutsättning och måste fungera överallt.

Regeringen har beslutat om en strategi som säger att minst 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband med hög kapacitet senast år 2020. Vi vill se en motsvarande strategi för fast och mobil telefoni, men med ännu högre täckningsgrad. Där det bor folk ska man kunna ringa.

Vi kräver fungerande telefoni i hela Norrland!

Norrlandsförbundet

Ewa Back, ordförande

Bo Bergman, vice ordförande

Berit Kvist, styrelseledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons