Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste sluta slösa med våra tillgångar

Under det gångna året, 2012, fortsatte vi att slösa med jordens tillgångar. Overshoot Day 2012 inföll redan den 22 augusti.

Annons

Overshoot Day är den dag då ett års förnyelsebara tillgångar – trä, jordbruksprodukter vissa energislag med mera – har förbrukats. Ännu 1987 inföll den dagen i slutet av december, men under det senaste kvartsseklet har Overshoot Day infallit allt tidigare.

Just 1987 kom en rapport från FN:s världskommission för miljö och utveckling (Brundtlandkommissionen), där det betonades att den ekonomiska utvecklingen inte skulle förstöra möjligheterna för de kommande generationerna. Rapporten nämnde bland annat att ökenspridning förstör jord och att sura regn förstör skogar och sjöar.

Den allt tidigare Overshoot Day visar att vår livsstil måste ändras. Och det är fullt möjligt. De äldre av oss minns att vi under andra världskriget fick förflytta oss utan bilar, och att temperaturen inomhus var lägre än nu, så att vi fick klä oss i varmare kläder.

Naturligtvis måste förbränningen av icke förnybara resurser – fossila bränslen, metaller med mera - också minskas.

I en tid då man vet att klimatfrågan är mycket viktig måste man hushålla med jordens resurser och minska användningen av miljöförstörande ämnen.

Regeringar och vanliga människor måste medverka till att införa en mer resurssnål livsstil och senarelägga Overshoot Day.

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons