Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sjuksköterskor ska prata till oss max 500 kronor...

Annons

Enligt en artikel kostar hyrläkarna 60 000 kronor. Det sägs att det ändå är billigare än att ha fast personal vilket rimmar fel i mina öron. Om det ändå stämmer så är det inte bra för varken patienternas eller personalens kontinuitet och säkerhet. Att ha nya inhyrda läkare varje vecka som inte känner patienterna, inte vågar ta tag i saker eller inte kan apparaterna som finns på avdelningarna tycker inte jag är en god och säker vård. Att vi ska ge och utföra god och säker vård står tydligt i hälso och sjukvårdslagen. Följer vi vekligen lagen då?

Det är ofattbart att det läggs ner så mycket pengar på inhyrda läkare när både undersköterskor och framförallt sjuksköterskor är så underbetalda. Nu har det publicerats att läkarna tjänar 60 000 kronor vilket är en rimlig summa – om det är per månad. Dock har jag hört att specialistläkare hyrs in för 180 000 kronor i måndagen och att ett extrapass på akuten ger 15 000 kronor.

Detta tycker jag är helt orimligt! Var kommer dessa pengar ifrån? Hur kan det komma sig att man tar in läkare till vilket pris som helst och vi sjuksköterskor får kämpa för att få en ingångslön på minst 24 000 kronor? Utan sjuksköterskor skulle inte läkarna kunna göra sitt jobb.

Vi sjuksköterskor ska i stället sitta på lönesamtal och försöka prata oss till en lönehöjning på max 500 kronor men som oftast slutar på en höjning på 100-200 kronor

Varför dras det ner på personal hela tiden och man ändå har råd med dessa hyrläkare? Är det inte bättre att behålla personal med en lägre månadslön i stället? Det ger en bättre arbetsmiljö för personalen och kontinuitet för patienterna.

Visserligen har vi valt vårt yrke, medvetna om dåliga arbetstider, uteblivna raster, att lönen inte är den bästa, att man måste arbeta dubbelpass för att det fattas personal. Men hur mycket ska man ta innan gränsen är nådd?

Som sjuksköterska går man tre år i högskolan och får ett studielån på cirka 170 000 kronor. Det tjänar en inhyrd läkare ihop på några veckor. Visserligen har de mer i studielån men löneklyftan kan väl ändå inte behöva vara så bred? En läkare har ett enormt ansvar men det har även sjuksköterskor.

Vi har hand om människoliv lika mycket som en läkare och är inte det värt något mer än en klapp på axeln och fina valda ord vet jag inte vart vi är påväg.

I dag skulle jag, liksom många andra, lika gärna arbeta som undersköterska för samma månadslön och inte ha samma ansvar för patienterna. Nu menar inte jag att undersköterskor inte har något ansvar, för utan dem skulle inte vi sjuksköterskor kunna göra vårt jobb. Alla är viktiga i vårdprocessen!

Från en sjuksköterska på Gävle sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons