Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska se över matsvinnet

Annons

Svar till ”Är det rätt att kasta mat?” den 16/8.

Det finns flera orsaker till varför matsvinn uppstår och det är därför viktigt att analysera orsaken i varje enskilt fall. Sodexo tillagar kött, fisk, gryta, och så vidare till äldreomsorgen i Gävle. Den levereras kyld och värms sedan när det är dags att äta. Potatis, ris, pasta och sallad tillreds på plats. Tillagad mat som kyls och därefter värms på avdelningarna får inte sparas till ett senare tillfälle med risk för att maten blir otjänlig. Därför måste överbliven mat kasseras.

Vi förstår att man kan tycka att den mat som ska kastas lika gärna kunde ätas upp av personalen. Men förslaget att låta personalen äta överbliven mat skulle inte fungera för där ställer skattelagstiftningen krav på att personalen i så fall förmånsbeskattas.

Maten är näringsberäknad för att säkerställa att den som äter får i sig alla viktiga näringsämnen för att må så bra som möjligt. Om det är allt för stort matsvinn är vår främsta oro att matgästen inte får i sig tillräckligt stora portioner. En del äldre har svårt att äta normalstora portioner och då bör personalen i stället beställa näringstätare mat så att näringsbehovet uppfylls. Det måste också finnas tid för personalen att hjälpa till att mata personer som har det behovet.

Tillsammans med kommunen och personal kommer vi nu att se över om det finns stora problem med matsvinn inom äldreomsorgen och hur det i sådana fall kan minskas.

Susanne Öberg

distriktchef Sodexo

Anders Rhodin

dietist Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons