Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tvingas köra för priser som inte går ihop

Enligt fackpressen blev Skogsåkarna AB:s nye vd, med tidigare förflutet i Taxi Stockholm, ”rejält överraskad” över att skogsåkerierna hade så kämpigt, och att taxibolagen var välmående jämfört med det här.

Annons

Han konstaterade att genomsnittsåldern bland åkarna var 60 år, han är skrämd över den låga lönsamheten och tror att det kommer att bli massflykt då de äldre inte har råd att investera i nya lastbilar. Åkerier som funnits i generationer måste kasta in handduken, och inga nya är intresserade att ta över. Han avslutar med att han ”ska försöka ta tag i frågorna”.

AB Karl Hedin, ett gammalt rejält företag i skogsbranschen, har i dagarna förkastat de åkares bud om höjning av transportpriserna så att de kan leva under ekonomiska och lagliga omständigheter och i stället antagit ett lägre bud som Skogsåkarna har lagt. Dessutom har representanter för Skogsåkarna ringt de åkerier som kör för Hedins och erbjudit dem ett lägre pris, samtidigt som de ska lämna provision till Skogsåkarna.

Hedins gamla åkare måste därför köra för priser som inte går ihop, och dessutom lämna provision. Skogsåkarna ägs av åkerier, som ska se till åkarnas intressen, men i stället för att organisationen är till för medlemmarna, så har medlemmarna blivit till för organisationen.

Vissa åkare, som redan nu lever på ruinens brant, som vd:n kunde konstatera vid tillträdet, har nu att välja på att fortsätta att köra tills konkursen är ett faktum. Alternativet är att få mer inkomster på att köra med överlast och bryta mot kör- och vilotiderna. Då är det väl lika bra att sluta direkt, men vad gör man när man lämnat hus och hem som säkerhet i åkeriet?

Hoppas verkligen att Skogsåkarnas ledning svarar på detta.

Åkare

Svar direkt: Skogsåkarna är en stor organisation med många synergier och fördelar. Vi utför en högförädlad skogstransporttjänst. Vi försörjer våra kunders industrier med stabila och kostnadseffektiva skogstransporttjänster.

Vi nyttjar ett antal olika typer av transportfordon och kan skräddarsy ett koncept som passar olika kunders behov, vi arbetar aktivt med fyllnadsgraden och hittar returflöden för att minska mil utan last och spara miljö.

Skogsåkarna tillhandahåller även tjänster inom informationslogistik – speciellt anpassade för skogsbrukets och biobränslemarknadens behov.

Våra engagerade åkare, erfarna transportledare och avancerade informationstjänster hjälper våra kunder att ständigt förbättra sin konkurrenskraft.

Vi har arbetat med Karl Hedin under flera år och därför är vi extra glada över att nu utveckla samarbetet ännu mera tillsammans.

Mikael Andersson

vd, Skogsåkarna i Mellansverige AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons