Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken fantastisk hjälp!

Efter allt negativt som har skrivits om hur man kan bli illa behandlad på Gävle sjukhus vill vi förmedla vilken fantastisk hjälp vi fick på den ”resa” som vi har gjort inom det husets väggar.

Annons

Det började med att vår 16-årige son fick akut väldigt ont i halsen och smärtor i sitt bröst. Vi besökte vår vårdcentral i Sandviken men blev av vår familjeläkare hemskickade med råd om att äta Alvedon, halstabletter och att vila. Bröstsmärtorna höll i sig och efter kontakt samma kväll med rådgivningen på 1177 blev vi beordrade att åka direkt till akuten på Gävle sjukhus för test av bland annat EKG.

När vi kom dit hann vi knappt sätta oss i väntrummet innan vi kom in för vård. Man tog blodprover och EKG, lyssnade på hjärta, lungor och så vidare. Man befarade någon form av inflammation runt hjärtat och det var ju ett väldigt dramatiskt besked för sonen och oss.

Efter test av blodenzymer och noggrann analys konstaterades dock att inget var fel med hjärtat utan att det hade kommit luft in i vätskan som finns mellan lunga och lungsäck vilket kan medföra rejäl smärta. Vi fick besked att detta var något som skulle läka ut av sig själv men som kommer att ta tid.

Sannolikt hade skadan uppstått vid en närkampsituation under en bandymatch i Sandviken som sonen deltog i två dagar innan bröstsmärtorna startade. Det fanns ingen anledning till att sonen skulle läggas in på sjukhuset men vi blev kallade att komma tillbaka igen under kommande dag för fortsatt analys. Rejäl hosta och halsont fanns också med i sjukdomsbilden men ännu ingen feber.

Under nästkommande dag gjordes nya blodprover, nytt EKG, ultraljudsundersökning av hjärta och lungor och lungröntgen. Fortfarande ingen anledning till att läggas in på sjukhuset den dagen men dagen därpå fick sonen feber och vi kallades åter in till sjukhuset och blev efter ny undersökning inlagda på barn- och ungdomsavd 107 B.

Fler provsvar inkom och det konstaterades att han hade streptokocker och pneumokocker (lunginflammation) och han var rejält medtagen. Antibiotika sattes in intravenöst och hostan behandlades också.

Vi blev kvar på sjukhuset ett antal dagar och sonen rehabiliterade sig för varje dag som gick. Vi fick åka hem på den femte dagens kväll med strikta förhållningsorder om vila och små steg att ta varje dag för att återhämta sig. Sonen har nu varit hemma i några dagar och blir piggare ju mer tiden lider.

Vi vill tacka alla i personalen på akuten och på avd 107 B på Gävle sjukhus för att ni tog i med de muskler som verkligen finns när det behövs. Det är ett flertal personer som får ta åt sig av detta men dr Thomas Lundqvist är den som följde oss genom hela ”resan” på sjukhuset och ska ha mycket beröm för att han och kollegorna gick till botten med problemet.

Vi tror att när man kommer till akuten med sitt sjukdomstillstånd måste man hela tiden ha i tanken ”det kan finnas de som har mer akuta besvär än jag”. Den vrickade foten får stå tillbaka för som till exempel i detta fall en ung person med bröstsmärtor. Personalen måste antagligen hela tiden ha en jättepress på sig att prioritera bland sjukdomsfallen.

Håll flaggan högt på Gävle sjukhus, ni är fantastiska. 

Hälsningar

Marie och Ola Engström, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons