Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa läraryrkets värde

Låt oss bortse från det faktum att lärare utbildar sig lika länge som exempelvis en psykolog eller läkare, men tjänar betydligt mindre.

Annons

Låt oss i stället anta att dessa personer väljer sin utbildning för att deras passion för yrket är starkare än åtrån för det vi alla är bekanta med, pengar. Låt oss anta dessa företeelser som faktum, eftersom att vi, trots den låga lönen och höga arbetsbelastningen, har personer som väljer detta yrke.

Det finns dock problem angående yrkets värde som jag ser det. Det bör bli tydligt att vårt samhälle grundar sig på att människor har kunskaper och att samhället inte fungerar utan detta. Påvisas bör även varifrån vår kunskap har sin källa. En lärares främsta uppgift är nämligen att lära ut kunskap.

För att dela mina egna erfarenheter som gymnasiestudent ett år tillbaka kan jag konstatera hur jag förmått merparten av mina kunskaper, åsikter och värderingar ifrån det yrke många av er inte anser bör belönas ytterligare, lärare.

Enligt mig är läraren en person från vilken vi alla erhållit mycket av vår kunskap och därmed en person som delvis grundar vår förmåga till vår livssituation. Ska vi då som samhälle strunta i att allt fler väljer bort detta yrke och anta att våra barn klarar sig ändå? Ska vi inte i stället agera och visa yrkets värde genom högre lön och därmed locka fler utomordentliga personer till läraryrket?

I stället motarbetar många läraryrket genom att påstå att de får skylla sig själva i sina val av utbildning. Jag vill där påminna er och detta samhälle om en aspekt: Må ni ha kunskap om vad okunskap kan ställa till med. För vem vet var detta slutar?

Till alla er som tycker annorlunda, gör gärna detta i vårt samhälle som lyckligtvis uppmuntrar skilda åsikter. Frågan om huruvida någon av er ens kan uttrycka dessa åsikter utan kunskaper ni fått av lärare, är dock ett faktum alla som innehar sunt förnuft inte bör neka till.

Tack för ordet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons