Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yttre påverkan, sa säljaren

I slutet av förra året fick hustrun en ASUS laptop i present. Tio månader senare håller den på att falla i bitar då plasten runt skärmens ena gångjärn gått sönder.

Annons

Eftersom garantitiden ännu inte gått ut åkte jag i söndags till Siba i Valbo (inköpsstället) för att visa upp problemet.

– Köpte du försäkring? undrade säljaren.

– Nej, det ser inte så ut om man tittar på kvittot men datorn är fortfarande under garanti, svarade jag.

– Garantin gäller inte för yttre påverkan, menade säljaren.

– Vadå yttre påverkan?

– Den har fallit i golvet, menade säljaren.

– Den har inte fallit i golvet, vilken ingenjör som helst ser ju att plasten är så tunn att det här är ett konstruktionsfel, svarade jag.

In med nästa säljare för en andra åsikt.

– Detta är yttre påverkan, den har fallit i golvet. Vill du ha hjälp får du vända dig till ASUS i Stockholm, sa säljare två.

Härvidlag började jag bli rätt så upprörd och tog min laptop och åkte hem.

På måndag morgon stegar jag in hos Koneo och träffar där den kunnige och trevlige Anders Brink som måtte gått kurs i hur man tar emot en kund, även den förste kunden en kall och disig måndag morgon. Efter att ha tittat på laptopen i cirka en minut säger han:

– Aha, vet du vad detta beror på? Jo, plasten är så tunn att man måste vara väldigt försiktig när man fäller upp locket. Om du trycker på låsknappen i mitten med den ena handen och lyfter skärmen i hörnet med den andra handen blir det snedbelastning och plasten spricker. Man måste hålla mitt på skärmen när man vickar upp den. Reservdelar kostar cirka 2 000 kronor men jag ska göra ett försök att laga den utan att du ska behöva vänta två veckor på reservdelar, sa han.

Sagt och gjort, på måndag eftermiddag fanns den att hämta. Fixad och limmad ja, men fullt fungerande.

Vad det kostade? Det skulle ni inte tro om jag berättade.

Vad lär vi oss av detta?

Jo, att det är härligt med kunniga, duktiga och trevliga hantverkare som kan sin sak.

Och var försiktig när du öppnar.

Jan Bergwall

Svar direkt:

Detta var en för oss mycket tråkig läsning.

Vi jobbar löpande med att utbilda våra medarbetare i hur man hanterar kunder och denna insändare visar oss att vi i detta fall verkar ha brustit i våra rutiner. Något vi ser mycket allvarligt på och självklart tar till oss. Först och främst ska våra säljare endast göra en okulärbesikting för att fastställa omfattningen av problemet. Vår servicepartner InfoCare är den part som gör den grundliga bedömningen efter att ha sett produkten.

Om våra kunder har produkter som har fel som inte kan avhjälpas i butik ska de från våra säljare få rådet att skicka produkten vidare till berörd servicepartner, en service som vi mer än gärna ombesörjer för kund. En undersökning av ärendet är påbörjat med butiken om varför det gått snett.

Jan Bergwall är välkommen att kontakta undertecknad för vidare dialog.

Med vänlig hälsning

Nora Ay, informationsansvarig, Siba

031/721 11 00

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons